• Eigen Foto
  • Eigen Foto
  • Eigen Foto

Kinderen laten ouderen stralen op Nationale Pannenkoekendag

REGIO De dertiende editie van Nationale Pannenkoekdag brengt nog meer kinderen en ouderen samen om te genieten van pannenkoeken. Maar liefst 1.490 scholen, waarvan 132 scholen in Noord-Holland, organiseren het pannenkoekfeest voor 79.000 ouderen. In totaal bakken kinderen die dag naar schatting 162.500 pannenkoeken, bijna een kwart meer dan vorig jaar. In de Haarlemse regio doen er scholen uit Overveen, Bennebroek en Vogelenzang mee. 

Op Nationale Pannenkoekdag worden opa's en oma's en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, in het zonnetje gezet. Samen pannenkoeken eten blijkt een ideaal recept om wat extra aandacht te besteden aan de oudere medemens. 


Elke school geeft een eigen invulling aan deze Nederlandse traditie. De leerlingen van De Franciscus in Bennebroek bakken bijvoorbeeld pannenkoeken voor verschillende instellingen rondom de school. ,,Ouderen van woonzorgcentrum Meerleven en cliënten van Dagcentrum De Raak zetten we extra in het zonnetje met pannenkoeken. Via Welzijn Bloemendaal kunnen ook eenzame ouderen uit de buurt aanschuiven". Op de Sint Maartenschool in Oudkarspel gaat groep 5 pannenkoeken bakken voor hun opa's en oma's en voor de dames die op vrijdag een haak- en breiclub hebben in Het Behouden Huis, een ontmoetingsplek voor jong en oud.


Maar liefst een op de vier ouderen voelt zich eenzaam. ,,Met Nationale Pannenkoekdag geven we opa's en oma's en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, graag een beetje extra aandacht. Dit jaar werken we samen met stichting Met je hart die eenzame ouderen verbindt door ervoor te zorgen dat ze elkaar én anderen ontmoeten. Daarom heeft Nationale Pannenkoekdag 2019 het thema Pannenkoeken bakken met je hart", aldus Elles van den Berg namens Koopmans. 


Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans. Beide initiatiefnemers organiseren sinds 2006 Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen. Naast de communicatie en organisatie richting scholen zorgen Tefal en Koopmans dat de deelnemende basisscholen startpakketten krijgen met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekenmaal voor ouderen, van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.