• Nick Rutter

Kerstliederen in nieuwe Sint Bavo

HAARLEM Wie helemaal in de kerststemming wil komen, kan daarvoor prima terecht in de nieuwe Sint Bavo. Ieder jaar worden daar meerdere kerstconcerten gegeven en ook dit jaar is dat weer het geval. Op het programma staan dit jaar onder andere de Nine Lessons & Carols en een samenwerking van de Bavo Cantorij en het vermaarde Choir of St. John's College uit Cambridge.

Donderdag 20 december treden het Choir of St. John's College en de Bavo Cantorij op in de kathedraal. Engeland is het land van de tradities. De twee overgebleven jongenskoren in Cambridge, die van het St. John's College en van het King's College, worden gezien als de beste jongenskoren ter wereld. Het koor bestaat vanaf 1670 en zingt voor de hoge stemmen nog altijd met jongens. Deze jongens (8-12 jaar) moeten naast een uitmuntende stem ook beschikken over voldoende schoolvaardigheden om naast het vele zingen ook hun opleiding te kunnen voltooien. Daarbij spelen ze gemiddeld ook twee instrumenten. De mannen van het koor, in de leeftijd van 18-22, studeren allen aan de universiteit van Cambridge en moeten naast hun studie veel uren investeren in het zelf bestuderen en vervolgens uitvoeren van de muziek. Naast hun dagelijkse verplichtingen in de College Chapel, zingt het koor jaarlijks concerten over de hele wereld. Het koor heeft ook veel cd's opgenomen. Prachtige stukken van Eric Witacre, Peter Wishart, Rachmaninoff en Jonathan Dove worden door dit bijzondere koor en de Bavo Cantorij gezongen. Het koor wordt op het orgel begeleid door Glen Dempsey en James Anderson-Besant.

Zondag 23 december staat de Nine Lessons and Carols op het programma. In een donkere kathedraal treedt een koor met brandende kaarsen in processie onder het zingen van 'Once in a Royal David's city'. Ook echte kerstklassiekers als 'O little town of Bethlehem' en 'O come, all ye faithful' ontbreken niet tijdens deze sfeervolle viering.

De concerten op 20 en 23 december starten om 20.00 uur. Kaarten voor 20 december zijn voor 27,50 euro te bestellen via www.bavoconcert.nl. Kaarten zijn ook nog aan de deur te koop. De entree voor de nine lessons op 23 december is gratis. Wel is er dan een collecte aan de deur na afloop. De ingang van Kathedraal St. Bavo, gevestigd aan de Leidsevaart 146, is onder de torens.