• Eigen Foto

Kerkgebouw als Concertzaal bij Classical Tour

REGIO Drie kerken uit de regio hebben voor zondag 19 mei een 'Classical Tour' georganiseerd, een muzikale fietstocht waaraan zes kerken uit Bloemendaal, Santpoort Noord, Spaarndam, Haarlem en Overveen meedoen. Er kan bij alle kerken gestart worden en onderweg worden de deelnemers verrast met drie concerten door studenten van het conservatorium Amsterdam en Den Haag met een afsluitend concert van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) onder leiding van Ruben Hein. Het NJJO is een big band van achttien muzikale toptalenten en wordt ook wel het `Jong Oranje´ van de jazz genoemd. De adressen van de startpunten en de routes zijn te vinden op www.classicaltour.nl.

De Classical Tour duurt van 12.00 tot 17.00 uur en is opgezet om een verbinding te leggen tussen inspirerende muziek, ontspannen beweging en cultureel erfgoed. Een bezoekje aan de kerken is ook los van de muziek de moeite meer dan waard, iedere kerk heeft zijn eigen stijl en sfeer. Maar ook de optredens zijn de moeite meer dan waard. Jonge talentvolle musici geven korte concertjes die een zekere mate van intimiteit oproepen. De uitgevoerde muziek is aangepast aan het karakter van de ruimte, zodat deze muziek optimaal beleefd kan worden. Zo wordt in de Dorpskerk in Bloemendaal bijvoorbeeld opgetreden door het Spaanse trio La Voz Humana (om 12.15, 13.30 en 14.45 uur), die onder andere 'Canarios' van Gaspar Sanz en 'Fantasia' van Bartolomé de Selma y Salaverde spelen. Bijzonder is ook de uitvoering van 'Een Spaense voys' van Jacob van Eyck. In de Oude Kerk in Spaarndam staat het vioolduo Anastasiia & Christina op het podium. Zij spelen van WF Bach het 'Duet for 2 violas no. 1' en van Nelu Fieraru 'Folk Dances for 2 violas'.

De Classical tour heeft de primeur van een bijzondere samenwerking tussen zanger, pianist, componist en artistiek leider Ruben Hein en de door hem vorm gegeven speciale formatie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO), het Jong Oranje van de jazz. Dit optreden vormt de afsluiting van de tour. Met een door Ruben Hein op maat gecomponeerd en gearrangeerd eclectisch programma gaat het orkest met achttien muzikanten en Ruben Hein als vocalist/solist op tournee september-december 2019.

Kaarten voor de Classical Tour kosten 17,50 euro, inclusief versnapering. De concerten zijn ook los te bezoeken voor 5 euro.