• Joost Verhagen

Jos Wienen praat op televisie over bedreigingen

HAARLEM Wie zitten er achter bedreigingen van publieke figuren en waarom? En wat is er precies aan te doen? Op deze vragen probeerde het televisieprogramma 'De Publieke Tribune' van omroep HUMAN afgelopen donderdagmiddag antwoorden te vinden tijdens een opname op het Haarlemse stadhuis. Deze locatie werd door de programmamakers gekozen omdat burgemeester Jos Wienen al sinds september serieus wordt bedreigd en daarom nam hij ook als deskundige plaats in het panel. Daarnaast kon het publiek onder leiding van presentator Coen Verbraak ook Fred Teeven (voormalig staatssecretaris van veiligheid en justitie), jurist Geert-Jan Knoops en forensisch psycholoog Margaret Diekhuis ondervragen over het onderwerp.

Diekhuis heeft zich al eerder gebogen over de vragen waar het programma een antwoord op heeft proberen te vinden. Ze onderzocht 450 dreigbrieven die ze van politie en justitie ter inzage kreeg in een poging om uit te zoeken wat de schrijvers ervan beweegt. Volgens hen is dat vooral de wens om angst te zaaien, maar vaak zijn de brieven ook door personen geschreven die zelf gevoelens van angst en onmacht hebben. ,,Als je het gevoel hebt dat je iets wilt zeggen en je wordt niet gehoord, dan komt de agressie naar boven'', legde cultureel antropoloog Jitske Kramer verder uit. Zij was tijdens de opnamen aanwezig als zogenaamde Luistervink en probeerde vanuit die rol de gevoerde discussie beter samen te vatten.

Burgemeester Jos Wienen is onlangs de aanhoudende beveiliging nog altijd niet bang voor de bedreigingen aan zijn adres. Wienen vertelde dat hij nu eenmaal niet zo bang is aangelegd en voelt zich daarnaast gesterkt door de professionele beveiliging die hij sinds september om zich heen heeft. Wel zei Wienen dat de situatie erg vervelend is. Hij verblijft nog altijd op een geheime locatie en de aanhoudende beveiliging heeft een behoorlijke impact op zijn privéleven.

Dat bedreigingen en intimidatie grote gevolgen voor politici kunnen hebben bewees ook het verhaal van Juliëtte Rot. Zij is raadslid in Zaanstad en kreeg een conflict met de hangjongeren uit de wijk Poelenburg, waardoor ze regelmatig met scheldpartijen en bedreigingen te maken kreeg. Maar de reactie van justitie op de bedreigingen aan het adres van Rot zijn heel anders gelopen. Ze stelde dat ze als raadslid erg moeilijk steun kon vinden bij het Openbaar Ministerie en dat ze alle beveiliging praktisch zelf heeft moeten regelen. Jos Wienen probeerde haar gerust te stellen. Volgens hem worden alle situaties waarin bedreigingen hebben plaatsgevonden door justitie serieus onder de loep genomen en zouden ook raadsleden en gewone burgers als dat nodig is bescherming moeten krijgen.

Ook voormalig staatssecretaris Fred Teeven is in het verleden beveiligd geweest en wordt ook binnen zijn huidige werk als buschauffeur soms nog geïntimideerd. Hij vertelde tijdens de opnames van 'De Publieke Tribune' over de keer dat iemand bij een Haarlems restaurant zijn dessert over zijn hoofd omkeerde. Dat bleek later niks met politieke bedreigingen te maken te hebben. De man bleek later ooit veroordeeld te zijn voor drugssmokkel. Teeven was tijdens die zaak officier van justitie.

De Publieke Tribune zal op zondagmiddag 21 april op NPO2 worden uitgezonden.