• Henk van Ommeren
  • Henk van Ommeren
  • Henk van Ommeren
  • Henk van Ommeren
  • Henk van Ommeren

Joods monument onthuld

BLOEMENDAAL Een monument voor de 123 in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joden, bestond nog niet in de gemeente Bloemendaal. Dit werd donderdag 12 april 73 jaar na deze oorlog rechtgezet door het onthullen van een gedenksteen met alle namen in het Wildhofplantsoen.

Bijna twee jaar geleden werd de Stichting Joods Monument Bloemendaal opgericht. Een particulier initiatief waar de scholen in Bloemendaal nauw bij betrokken zijn. Uit onderzoek was gebleken dat in de oorlog in Aerdenhout, Bennebroek, Bloemendaal, Overveen en Vogelenzang 123 Joden waren weggevoerd naar kampen en daar om het leven waren gebracht. Niet alleen volwassenen maar ook veel kleine kinderen. De dag voor de onthulling was gekozen omdat dit jaar Jom Hasjoa op 12 april viel. Dit is de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.

Gastheer burgemeester Elbert Roest heette de ongeveer 130 belangstellenden hartelijk welkom. ,,De onthulling van dit monument is best wel een emotionele zaak. Ik ben dan ook blij met de aanwezigheid van iedereen en in het bijzonder de vertegenwoordigers uit de Joodse wereld. Vandaag is belangrijk moment, er wordt een leegte opgevuld”. Diverse sprekers benadrukten het belang van een dergelijk monument. ,,In de Joodse religie blijven mensen voortbestaan als hun namen genoemd worden. In dit monument staan de namen geschreven, kunnen gelezen en herdacht worden”.

Bijzondere gastspreker was oud burgemeester van Amsterdam, Job Cohen. Voor hem was dit ook best een bijzonder monument. ,,Toen ik in het najaar van 2017 werd benaderd om bij de onthulling aanwezig te zijn, twijfelde ik daar geen moment aan. Wel vertelde men mij dat er ook een familielid van mij, Hendrik Cohen op de lijst stond. Dit verbaasde mij en ik dacht dat het niet klopte. Na enig onderzoek bleek mij dat het toch een familielid was. Hij was samen met enkele anderen in een bootje onderweg naar Engeland, toen de motor het begaf. Zij werden opgepikt door de Duitsers en na enige tijd afgevoerd naar de kampen. Daar is hij nooit meer van teruggekomen. Dat is slecht een van de 123 verhalen. Wij moeten dit blijven gedenken en hopen dat het nooit meer gebeurd”.

Rabijn Spiero sprak een van de belangrijkste gebeden van het jodendom uit: Het Kaddisj. Daarna lazen de Bloemendaalse leerlingen Mirre Dijkhof, Micha Schorn en Anna Bot de 123 namen voor. Vervolgens onthulden zij het monument samen met de plaatsvervangend ambassadeur van Israël Gideon Lustig. Als slot van deze ceremonie legden de belangstellenden naar Joods gebruik een steentje aan de voet van het monument.