• Archief

Jongste wethouder ooit benoemd

HAARLEM Tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering van het jaar, afgelopen donderdag, heeft Haarlem een nieuwe wethouder geïnstalleerd. Robbert Berkhout (Groenlinks) volgde de onlangs vertrokken Cora-Yfke Sikkema op.

Joost Verhagen

Sikkema verliet afgelopen donderdag de wethouderspost om burgemeester van Oldambt in Groningen te worden. Berkhout heeft duurzaamheid, mobiliteit en economie in zijn portefeuille. Hij is met 31 jaar de jongste Haarlemse wethouder ooit. Jasper Drost, die Berkhout opvolgt als fractievoorzitter, noemde Berkhout een 'politiek talent met een stevig verantwoordelijkheidsgevoel' en een 'capabele, serieus betrokken onderhandelaar'. Hij is trots dat Berkhout nu de wethouderspositie zal gaan vervullen. Volgens SP fractievoorzitter Frits Garretsen is Berkhout iemand die in het verleden gezond verstand wist in te brengen bij de commissievergaderingen. Hij toonde zich positief over het benoemen van de nieuwe wethouder. Ook raadsnestor Louise van Zetten (HvH) zei blij te zijn dat Berkhout de functie zal gaan vervullen: ,,Ik heb je toen Sikkema vertrok aangeraden om onmiddellijk de macht te grijpen. Ik ben blij dat de nieuwe wethouder iemand uit ons midden is. Mensen van buitenaf aantrekken heeft in het verleden wel eens wisselend succes gehad''.

Berkhout noemde het vervullen van de wethoudersfunctie een gigantische uitdaging. ,,Als ik mijn voorganger de afgelopen jaren heb meegemaakt, lijkt het wethouderschap soms een ondankbare taak. Maar het is ook een eervolle baan.'' Berkhout zei ook blij te zijn met zijn portefeuille. ,,Duurzaamheid is de reden dat ik de politiek ben ingegaan. Ik denk dat we daar de komende periode grote stappen in kunnen maken''. De vrijgekomen raadszetel van Groenlinks zal worden opgevuld door Peter van der Mark.