• Archief

JJ Cremer voert stuk rond Etty Hillesum op in Dorpskerk

BLOEMENDAAL Letterlievende vereniging 'JJ Cremer' voert woensdag 1 mei vanaf 19.30 uur de voorstelling 'Een eigen melodietje' op in de Dorpskerk (Kerkplein 1), een collage van teksten van Etty Hillesum, gebaseerd op het boek 'Etty'.

De dagboeken en brieven van Etty Hillesum, een jonge joodse vrouw, werden geschreven midden in bezet Amsterdam en in Kamp Westerbork. Tegen het dreigend decor van de oorlog legt zij verantwoording af van haar groeiend geloof in de menselijke mogelijkheden. Haar hyperintelligente en sensitieve geest ontworstelt zich aan de machten die op haar ondergang uit zijn. Zij schrijft haar dagboek en ontsteekt er een licht mee voor zichzelf en zoveel jaren later voor honderd duizenden anderen".

De voorstelling 'Een eigen melodietje' laat op indringende wijze zien dat vrijheid nog altijd niet vanzelfsprekend is. En dat er een moment in de geschiedenis is geweest waarin we allemaal niet in vrijheid konden leven. Zo ook voor Etty Hillesum. Maar door haar grote geestkracht kon zij zichzelf in die tijd vrij schrijven. ,,Met mijn regie probeer ik die geestelijke vrijheid voelbaar te maken", aldus regisseur Marijke Kots.

De opvoering is vrij toegankelijk, zonder voorafgaande reservering.