• Eigen Foto

JJ Cremer voert Oom Wanja op in Haarlemmerhout theater

HAARLEM Letterlievende Vereniging J.J. Cremer speelt vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei het stuk 'Oom Wanja' in het Haarlemmerhouttheater (Van Oldenbarneveltlaan 17). Vrijdag en zaterdag vanaf 20.15 uur, zondag vanaf 14.30 uur. 'Oom Wanja', geschreven in 1897, behoort met 'De Kersentuin' (door Cremer nog gespeeld in 2014), 'Drie Zusters' en 'De Meeuw' tot Tjechov's bekendste toneelwerk. Daarnaast excelleerde Tsjechov ook als schrijver van korte verhalen. Zijn toneelstukken worden tot op de dag van vandaag veel gespeeld. En dat is terecht. Want zijn werk mag dan dateren uit de laat negentiende, begin twintigste eeuw en onwrikbaar zijn geworteld in de Russische ziel, het gaat over ons, hier en nu anno 2019.

Oom Wanja speelt zich af op het landgoed waar Wanja woont en werkt met zijn nichtje Sonja en zijn moeder. Hun leven wordt al jarenlang bepaald door regelmaat en hard werken. Totdat de vader van Sonja, professor Serebrjakov, en zijn veel jongere vrouw, Jelena, bij hen komen wonen. Vanaf dat moment staat het leven op het landgoed op zijn kop, de dagelijkse regelmaat is verstoord en langzamerhand lijkt iedereen zijn controle kwijt te raken. Wanja voert niets meer uit, begint te drinken en wordt hopeloos verliefd op Jelena. Huisvriend dokter Astrov verzaakt zijn plicht als arts, drinkt zoals hij dat altijd doet en komt nu
dagelijks over de vloer. Sonja is hevig verliefd op Astrov, maar Astrov is meer geïnteresseerd in Jelena. En Jelena verveelt zich en weet niet wat ze met haar leven aan moet.De professor tenslotte haat het platteland, maar heeft geen geld om weer in de stad te gaan wonen. De enige aan wie dit alles voorbij lijkt te gaan is Maria, Wanja's moeder. Uiteindelijk bereikt de zinderende onderlinge spanning een kookpunt en barst de bom.

Voor meer informatie en kaarten: info@jjcremer.nl of 0644776213