• Jan van Wensveen

Jan van Wensveen exposeert in De Waag

HAARLEM Beeldend kunstenaar Jan van Wensveen exposeert tot en met zondag 24 juni in de hem zo bekende expositieruimte van de Waag (Spaarne 30). Het ligt voor de hand – gelet op zijn leeftijd (83 jaar) - aan een overzichtsexpositie te denken, maar zo ligt het niet helemaal. Zeker niet voor Van Wensveen zelf, want - zoals hij met verve uitlegt - het wordt een expositie van enerzijds tekeningen uit het verleden met een accent op spontaan, niet bedachte onderwerpen, anderzijds schilderijen met een sterk emotionele lading die hij op zijn zo vertrouwd plekje in Noord Frankrijk heeft gemaakt. De titel van de tentoonstelling luidt 'Hetzelfde maar anders'.

De term beeldend kunstenaar doet Jan van Wensveen in feite tekort. Hij is immers niet alleen bekend door zijn grafiek, schilderijen, tekeningen en objecten, maar ook als een onvermoeibare organisator, als een maatschappelijk zeer betrokken bestuurder en kunstenaar bij tal van Haarlemse buurtprojecten (Leidsebuurt en Haarlem Zuid-West). En tevens als voormalig voorzitter van de PVDA in Haarlem, lid van de gemeenteraad, en in de tachtiger jaren docent aan de Akademie voor Bouwkunst in Arnhem. Mede dankzij zijn inzet voor stadsvernieuwing in z'n algemeen, verkreeg hij als adviseur en ontwerper gedurende vele jaren opdrachten van de Gemeente Haarlem.

Bekend is Van Wensveen echter vooral als voorzitter van de Sectie Beeldend van Kunstenbond FNV, voorzitter van het Grafisch Atelier Haarlem, medeoprichter en voorzitter van de Kunstenaarsvereniging De Vishal en gedurende 10 jaar voorzitter van Kunstlijn Haarlem. En niet te vergeten als beeldend kunstenaar. Met name door de beelden op diverse plekken in de Haarlemse wijken. En spraakmakende exposities zoals in 2004 (De mens als karikatuur), in 2009 (Visuele Biografie) en 2012 (In Chaotisch Perspectief). In veel van deze exposities week de kunstenaar af van de traditionele regels en liet hij zich geheel door vorm, kleur en compositie leiden.

De tekeningen en schilderijen van Jan van Wensveen zijn tot en met zondag 24 juni te bezichtigen. De openingstijden zijn van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.kzod.nl.