• Jan Larsen vertelt wat leuke wetenswaardigheden over zijn werk.

    Willem Brand

Jan Larsen exposeert in Reinaldahuis

HAARLEM Negenentwintig portretten maakte Jan Larsen (83) in een jaar tijd. Ze zijn de komende maand te zien in het atrium van het Reinaldahuis. Afgelopen donderdag donderdag was de drukbezochte opening.

Willem Brand

De muzikale omlijsting kwam van saxofoonkwartet Zeezicht. Jan: ,,Is dat echt jullie naam? Flarden saxofoonklanken kwamen uit het huis van buurvrouw Ingrid, als ik mijn hondje uitliet. Dank Ingrid dat je hier wil zijn". Het portret van dat hondje hangt in een koopappartement aan de Leonard Springerlaan. De koopflat, waar Jan en zijn vrouw Annie zeven jaar hebben gewoond, ligt naast verpleeghuis Het Reinaldahuis. Twee jaar overleed Anne daar op de afdeling Plato.

Elk portret heeft een verhaal, vertelt Jan. Maar eerst legt hij uit dat ze gemaakt zijn aan de hand van door hem gemaakte foto’s. Jan: ,,De eerste portretten zijn zwaarder en meer precies, het moest ook echt lijken. De rest is luchtiger, daarbij wordt meer aan de fantasie van de kijker overgelaten".

Het allereerste portret dat hij maakte was van de zussen Anneke en Helen. Bijzonder was dat Anneke op de afdeling Plato zat en Helen daar als medewerker werkte. Helen ging pas ander werk zoeken toen haar zus verhuisd was. Ook heeft hij daar mevrouw De Nobel getekend. ,,Toen ik tegen haar zei dat ik haar overleden man wel een beetje miste, zei zij: Mijn man is naar huis, ergens daarboven. Hoe mooi kan je het beschrijven?"

Ook het verhaal van Loes in indrukwekkend. Jan zag haar op een dag met een ‘kop zo kaal als een biljartbal’. Jan: ,,Ze vertelde dat ze chemo had, direct gevolgd door: maar ze moeten me maar nemen zoals ik ben". Toen zij weer haar had, heeft hij haar geportretteerd. Ida staat er samen op met Bob. Die twee wonen beiden alleen, maar zijn dikke vrienden. Jan vertelt ook over Trees van 84 jaar die nog steeds elke woensdag achter de bar in de coffeecorner staat. Een bijzondere middag en een bijzondere tentoonstelling.