• Piet Zwaanswijk en Jan Heijer hopen op een vervangende locatie voor hun museum.

    Willem Brand

Jan en Piet museum Haarlem gaat dicht

HAARLEM Piet Zwaanswijk hangt een halve stoel aan de muur, terwijl Jan Heijer op het dak ontdekt dat de lekkage het gevolg is van een overstromende goot. Nog een kleine twee maanden en dan gaat na twintig jaar het Jan en Piet Museum aan de Dijkstraat dicht. De laatste expositie plus veiling op 3 maart staat geheel in het teken van de mannen die van het museum annex atelier een broedplaats van kunst hebben gemaakt.

Willem Brand

Bij de sluiting van de Fietsznfabriek regelde eigenaar Frans Fiets een goedkoop huurcontract voor Piet en Jan. Ze zijn hem daarvoor eeuwig dankbaar. Tot 2010 hield dat contract stand, erna zaten ze antikraak. Op 1 april valt het doek echter, De gemeente gunt de twee een andere plek. Maar waar?

Het klikte tussen de twee toen ze begin jaren tachtig een tentoonstelling Boek&Krant inrichtten. Jan: ,,Ik was etaleur en deed het met speldjes, Piet deed alles met spijkers en schroeven". Samen bouwden ze jarenlang decors voor programma’s als ‘Frits Bom De Vakantieman’ en ‘Bananasplit’.

Zo bouwden ze een stomerij om tot bloemenwinkel en maakten ze in een kapperszaak in de Leidsestraat een dubbele wand. Piet: ,,De grap was dat als het licht langzaam aanging er een blote vrouw zichtbaar werd. De kapper ontkende dat natuurlijk". Jan: ,,Die blote dame werd niet uitgezonden, een skelet wel".

Hun museum is elke maand theater en poppodium tegelijk. Dan is er bij een opening muziek en/of poëzie. Onder de naam Badmutz werd tien jaar regelmatig absurd theater opgevoerd, waarbij kunst op de hak werd genomen. Na de dood van enkele leden hadden ze daar geen zin meer in. Wat bleef is hun tomeloze productie. Jan maakt alles van oud hout, vooral kasten en tafels. Piet schildert vooral maar maakt ook collages en objecten.

Piet: ,,Mijn leerlingen mogen niet zeggen dat ze geen inspiratie hebben. Gewoon werken, dan komt er vanzelf wel wat. Ik heb eerder teveel ideeën dan te weinig". Jan: ,,De drijfveer is dat je het maakt voor jezelf".