• Jacques de Jong brengt zijn onderwerpen met een grijns of een glimlach in beeld.

    Willem Brand

Jacques de Jong exposeert met cartoons

HAARLEM Tekenvereniging 'Kring De 8' viert dit jaar haar tachtigjarige bestaan. Als aanloopje exposeert een van de leden, Jacques de Jong, een serie van negenentwintig cartoons van alle leden.

Willem Brand

Elke donderdagavond wordt er naar naaktmodel getekend. Dat gebeurt al sinds de oprichting op 10 januari 1939! Waarom Kring De 8? Omdat er acht oprichters waren. De leden exposeren van 26 april tot en met 11 mei regulier werk in de expositiezaal van De Waag.

Tijdens die wekelijkse avonden keek Jacques de Jong aandachtig naar zijn collega-tekenaars. Thuis werkte hij zijn schetsen uit. Omdat er zelden gelachen wordt als men geconcentreerd aan het werk is, bracht de cartoonist ze allemaal met een grijns of een glimlach in beeld. Vanzelf werden het karikaturen, maar wel met een persoonlijke noot. De Jong: ,,Toen ik ze liet zien, riep iemand: maak er een verjaardagskalender van".

Die persoonlijke noot voegde De Jong toe omdat hij eerder een fotoboek van Kring De 8 maakte met daarbij quotes en persoonlijke gegevens. Om die reden werd Els een backpacker, staat Tine er dubbelgevouwen op, Ineke in d’r nakie, omdat zij de modellen regelt en staat er op de plaat van Ruud een tekening van een paard. Ruud trad ooit in Circus Elleboog op als het achterste deel van het paard Wanda.

Karikaturen maakte De Jong dertig jaar terug voor het eerst in de nachtdienst als het redactiewerk voor de Volkskrant gedaan was. Jacques: ,,Ik begon ze na mijn pensioen rond te sturen en daar kwam gaandeweg een krantje van, de Volksknar. Onlangs ‘rolde’ nummer 318 van het clubblad van het Genootschap van Ouwe Knarren van de digitale pers.

De negenentwintig tekeningen zijn van 26 januari tot en met 28 februari te zien in Raecks café aan de Raaks. Jacques de Jong is na Diederik Stevens de tweede exposant. Eigenaar Elout Stevens richt zich met muziek (Jazz op zondag) en kunst op andere doelgroepen. Voor informatie over de exposities kan men terecht bij Maria van Vlijmen: m.vanvlijmen@kpnplanet.nl