• Archief

Ja-ja sticker laat nog even op zich wachten

HAARLEM "Is het nu alweer uitgesteld?'' vraagt Sander van den Raadt (Trots Haarlem) in reactie op het nieuws dat de invoer van de beruchte Ja-Ja sticker opnieuw is uitgesteld. "Ik vroeg me al af wanneer die nu eindelijk eens zou komen''. Van den Raadt diende in februari vorig jaar al een ruimschoots aangenomen motie onder de naam 'Zeg Ja-Ja tegen de Ja-Ja sticker' in om de sticker in te voeren, maar de gemeente Haarlem wil wachten tot er een uitspraak is in een rechtszaak die is aangespannen door de reclamebranche tegen de gemeente Amsterdam.

De motie van Trots Haarlem riep eigenlijk zelfs op om vorig jaar de sticker in te voeren. De gemeentes Amsterdam, Utrecht en Den Haag voerden de sticker al eerder in. Haarlem kondigde kort geleden nog aan dat de sticker dit najaar nog zou worden ingevoerd, maar de uitspraak in de rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam werd opnieuw uitgesteld waardoor ook de invoering van de sticker in Haarlem opnieuw vertraging oploopt. De planning is nu dat de sticker er begin volgend jaar dan eindelijk toch komt.

Sander van den Raadt is teleurgesteld in het opnieuw uitstellen van de sticker. "Uit onderzoek was gebleken dat al die verschillende stickers vrij verwarrend waren, dit had er tenminste een minder opgeleverd. Als ik zo'n plastic pakket vol folders krijg gaat ook meteen het grootste deel meteen de papierbak in. De Ja-Ja sticker scheelt dus ook heel veel bomenkap. Ik ben wel teleurgesteld dat het zo lang duurt, maar dat is soms wel vaker zo als Trots met plannen komt. Dat zie je ook in ander beleid waar onze ideeën later toch worden overgenomen. Ze hebben toen vanwege de rechtszaak een beetje koudwatervrees gekregen, maar eigenlijk hadden ze de stickers misschien gewoon toch meteen moeten invoeren'', stelt de fractievoorzitter van Trots.

Per Haarlems huishouden wordt gemiddeld 34 kilo ongewenste reclame per jaar bezorgd. Overigens heeft de Ja-Ja sticker geen effect op de verspreiding van huis-aan-huisbladen. Voor degenen die deze ook niet wil ontvangen zal de klassieke nee-nee sticker nog beschikbaar blijven.