• Henk Goebert

Intocht Sinterklaas in Spaarndam

SPAARNDAM Opvallend bij de intocht van Sinterklaas in Spaarndam was, dat er toch een demonstratie tegen Zwarte Piet plaatsvond. Weliswaar in beperkte vorm. Daarnaast was zaterdag 25 november niet volgens traditie de burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude zelf - momenteel is dat Pieter Heiliegers - van de partij, maar burgemeester Jos Wienen van buurgemeente Haarlem.

Al die jaren lang was er geen enkele weerstand tegen Zwarte Piet binnen de dorpsgrenzen. De discussie daarover werd volgens velen vooral in de grote steden gevoerd. Dit jaar waren er echter ineens een paar demonstranten die voor dit onderwerp de aandacht vroegen. Zij werden echter genegeerd en gingen uiteindelijk op enige afstand met hun spandoeken staan.

BURGEMEESTER Al die tijd was gebruikelijk, dat de goedheiligman welkom geheten werd door de burgemeester van de eigen gemeente. De laatste paar keer werd die geassisteerd door de kinderburgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Ditmaal kreeg de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, als gastheer gezelschap van kinderburgemeester Nikki Koot. ,,Het is misschien een voorschot op de situatie na de fusie van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude met de gemeente Haarlemmermeer'', stelde een van de aanwezige ouders. Deze aanwezige verheugde zich net als de vele kinderen over de complete Pietenband, die voor een vrolijke omlijsting zorgde. Even leken de weersomstandigheden roet in het eten te gooien. Tot opluchting van de supporters werd het beter op het moment dat Sint Nicolaas met zijn schip bij de Kolk aankwam. De opperstalspeekmeester had duidelijk wat moeite met zijn nieuwe functie. Er volgde een uitgebreide ontvangst met zang en dans door leerlingen van de muziekschool van Laura Kroon, LaLaLau. Daarna nam Sinterklaas uitgebreid de tijd om de belangstellende kinderen te begroeten. Hij ging aansluitend op weg naar het speeltuingebouw. Daar werden meer kinderactiviteiten gehouden.