• SAMSUNG CAMERA PICTURES

    Sutiah van Netten
  • De feestelijke intocht met de ruim vijfduizend deelnemers die mee hebben gedaan aan de Avondvierdaagse Haarlem en omstreken.

    Sutiah van Netten

Intocht Avondvierdaagse

HAARLEM De 62ste editie van de jaarlijkse Avondvierdaagse Haarlem en omstreken die dit jaar plaatsvond van 5 juni tot 8 juni, is vrijdagavond afgesloten met een feestelijke intocht op de Grote Markt. De ruim vijfduizend deelnemers kwamen onder begeleiding van diverse muziekkorpsen in lange stoeten aan op de Grote Markt. Ouders, familie, vrienden en kennissen stonden met spanning te wachten om de deelnemers te overladen met felicitaties, knuffels, bloemen, snoep en cadeautjes.

Het was feest in het centrum van Haarlem. De negen muziekkorpsen zorgden voor een extra feestelijke sfeer. Twintig basisscholen hebben meegedaan aan de Avondvierdaagse. Rond 20.00 uur kwamen de eerste deelnemers de Grote Markt opgelopen. Dit tot grote vreugde van het publiek dat bij elke nieuwe groep wandelaars enthousiast begon te juichen. Ondanks dat de deelnemers vier avonden hadden gelopen, zaten de meesten nog vol met energie. Er werd veel gelachen, grapjes gemaakt, gezongen en gedanst. Veel deelnemers hadden hun handen vol met bloemen, snoep en cadeautjes. De zesjarige Fleur heeft een bosje bloemen van snoep van haar opa en oma gekregen. ,,Ze zijn heel trots op me, omdat ik vier avonden heb gelopen. Ik vind het leuk dat ik snoepbloemen heb gekregen, want die kan ik opeten. Echte bloemen niet", vertelt Fleur blij. Deelnemer Pim van zeven is vooral blij met zijn medaille: ,,Nu kan ik aan iedereen laten zien dat ik meegelopen heb. Volgend jaar wil ik weer meedoen aan de Avondvierdaagse."

De deelnemers konden kiezen uit 5, 10 of 15 kilometer per avond. Er is gelopen in de omgeving van Haarlem, Heemstede, Spaarndam en Velserbroek. Het sportieve wandelevenemt wordt elk jaar georganiseerd door Stichting Avondvierdaagse Haarlem en omstreken. ,,Als bestuur zijn we een jaar lang druk bezig geweest met de voorbereidingen. Ik kijk terug op een zeer geslaagde week. Tijdens de dagen zelf zijn er tientallen vrijwilligers die ervoor zorgen dat alles goed verloopt", vertelt bestuurslid Marijn Huijsmans.

Zijn moeder Dorien Huijsmans is leerkracht op basischool De Satelliet in Haarlem. ,,Er doen eenentwintig leerlingen van onze school mee", vertelt juf Dorien. Voor de onderwijzeres is de Avondvierdaagse een echte familietraditie. ,,Ik heb de avondvierdaagse vroeger samen met mijn vader gelopen. Daarna heb ik de avondvierdaagse met mijn kinderen gelopen. Nu loopt mijn dochter Kirsten de vijf kilometer met mijn twee kleindochters Mara van zes en Anniek van drie. De Avondvierdaagse zit in ons hart."