• PR

Inspiratie door alleskunner

Ik zag, Da Vinci

HAARLEM ABC Architectuurcentrum Haarlem toont tot en met 15 januari de expositie Veni Vidi Vinci. Voor deze tentoonstelling hebben zeven hedendaagse Nederlandse ontwerpers en kunstenaars zich laten inspireren door 'alleskunner' Leonardo Da Vinci (1452-1519).

TEYLERMUSEUM Da Vinci was naast architect, wetenschapper, schrijver, schilder, tekenaar, kaartenmaker en componist ook uitvinder. In het ABC laten Thé Tjong-Khing, Joost Swarte, Paul van der Steen, Rogier Polman, Léon van Kuijk, Jan Willem Post en Frank Havermans schets- en ontwerpwerk zien dat is geïnspireerd op Da Vinci's rol als uitvinder en denkschetser. Aanleiding voor deze expositie in het ABC is de grote Da Vinci-expositie in het Haarlemse Teylersmuseum die in dezelfde periode plaatsheeft.

INSPIRATIE Leonardo da Vinci is alom beroemd vanwege zijn visionaire en onderzoekende geest. Hij bedacht en schetste een imaginaire wereld die ver voorbij ging aan wat er in de 15de eeuw mogelijk was of voor mogelijk werd gehouden. In de 6.000 tekeningen die van hem bewaard zijn gebleven schetste hij onder andere robots, machinegeweren, kogellagers (mechanica), parachutes, duikpakken, tanks, een voorloper van de auto, utopische stedenbouwkundige visies en meer. Deze ontwerpen vormde de basis van moderne uitvindingen eeuwen later. Voor de expositie in het ABC vormt met name dit aspect van Da Vinci de inspiratiebron.

UITDAGING De kunstenaars zijn uitgedaagd om in de voetsporen van Da Vinci te treden en visionaire schetsen/ontwerpen te maken: het 'onmogelijke' te ontwerpen en te visualiseren. Zij zijn geselecteerd aangezien zij alle zeven onderzoekend en analytisch te werk gaan, daarbij het experiment niet schuwen en over een grote verscheidenheid aan verbeeldingskracht beschikken. Hen is gevraagd om door middel van schetsen (2- en 3dimensionaal) oplossingen te bedenken en hedendaagse onmogelijkheden te visualiseren of nooit getoonde schetsen te tonen uit hun eigen archief.

INFORMATIE ABC Architectuurcentrum Haarlem Groot Heiligland 47, geopend van dinsdag tot en met zaterdan van 12.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang: 3 euro.