• Het contact met andere mensen doet goed.

    Willem Brand

Inloop voor mensen met dementie

HAARLEM In 2001 werd in het Deense Odense het eerste inloopcentrum voor mensen met (beginnende) dementie geopend. Het eerste Odensehuis in Haarlem is sinds mei 2018 in wijkcentrum Da Vinci gevestigd.

Willem Brand

Coördinator Ellis Middelhuis: ,,Begin 2000 is in Odense het initiatief ontstaan van mantelzorgers en hun partners. Ze wilden graag lotgenotencontact en een vaste ontmoetingsplek". Het inloopcentrum heeft drie ruimtes: een huiskamer, een ruimte om te bewegen en een creatief atelier. Momenteel is bezoek op maandag en woensdag mogelijk van 10.00 tot 16.30 uur. ,,Of je hier nu een uurtje bent of een hele dag, je bent altijd welkom", zegt coördinator Elllis Middelhuis. Er is een programma met activiteiten zoals 'bewegen op muziek' en 'creatief atelier'.

In de gymgroep gaat het er ontspannen en best fanatiek aan toe. Een van de deelnemers is mevrouw Vlug, die onder het genot van een kop koffie zegt ,,heel blij te zijn dat ze dit heeft ontdekt". Drie maanden terug heeft ze haar man Bob verloren. Het contact doet goed. Zij is onder de indruk van de warme sfeer. Daar dragen gastvrouw Hilda en gastheer Harko Schmidt flink aan bij. Het echtpaar begeleidt vanaf de start het creatieve atelier. Hilda: ,,De doelgroep trekt ons aan, en ik ben nu eenmaal zorgzaam". Harko: ,,Onder het schilderen beginnen mensen met elkaar te praten. Dan komen ze los. Even uit de eigen omgeving zijn lucht op. Dat ze niet down maar ópleven". Vandaag is hun buurvrouw, mevrouw Hovius, voor het eerst mee. Ze komt in een warm bad. Na de gym heeft ze even uitgerust. Natuurlijk blifjt ze voor de lunch en gaat ze creatief! Ellis: ,,Ja, er is een hele fijne sfeer, we zijn familiair met elkaar. Harko: ,,Dan zit je helemaal onder de lipstick, maar dat neem ik op de koop toe".

Maandag 10 september start de zesdelige cursus de kracht van de herinnering, bedoeld voor mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers. De gratis cursus laat zien dat het leven met dementie niet alleen zwaar hoeft te zijn.