• Bara Lockefeer

Indrukwekkend sprekersaanbod op Geschiedenis Festival

HAARLEM Het Geschiedenis Festival wordt ook dit jaar het grootste evenement in de Maand van de Geschiedenis. Voor de derde editie, die zaterdag 7 oktober plaatsheeft, verwacht het organiserende 'Historisch Nieuwsblad' in de Philharmonie (Lange Begijnestraat 11) meer dan duizend bezoekers.

Het programma loopt van 9.00 tot 18.00 uur en is inmiddels definitief. Geschiedenisliefhebbers kunnen er getuige van zijn hoe de beste historici uit binnen- en buitenland met elkaar en het publiek in gesprek gaan over tal van actuele en historische onderwerpen.

ACTIVITEITEN Van hoorcolleges tot pop-uptheater; er is gekozen voor verschillende leerzame vormen. Tot de activiteiten behoren workshops ('Geschiedenis schrijven', 'Historische dans', 'Stamboomonderzoek'), een theatershow over de biseksuele koning Willem II, een quiz, een college over hoe het slagveld van Waterloo heeft geroken en stadswandelingen langs de sporen van het slavernijverleden.

Het sprekersaanbod is ruim, met onder anderen: Luc Panhuysen, Maarten van Rossem, Frits van Oostrom, Yuri Slezkine, Adrian Goldsworthy, Suzanna Jansen, Herman Pleij, Willem Melching, Annegreet van Bergen, Harmen Snel. Aan bod komt onder meer 'Het Ardennenoffensief', waarin militair-historicus Sir Antony Beevor stilstaat bij de grootste slag in West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Cynthia McLeod en Leo Balai delen een kritische kijk op de Surinaamse geschiedenis. Nelleke Noordervliet praat over haar boek 'Nederland in de Gouden Eeuw'. Ook 'De aarde huilt - De strijd van de indianen om West-Amerika 1866-1891' van Peter Cozzens wordt belicht.

ACTUALITEIT De actualiteit staat eveneens in de schijnwerpers, met een panelgesprek over het Duitsland van bondskanselier Angela Merkel en een debat over de impact van de Brexit op de Europese verhoudingen. Nieuw dit jaar is een kinderprogramma, waarin 8- tot en met 13-jarigen hun kennis van de geschiedenis op speelse wijze verbreden. Burgemeester Jos Wienen houdt in de trouwzaal van het stadhuis (Grote Markt 2) een lezing over Willem van Oranje. Een compleet overzicht staat op www.historischnieuwsblad.nl.