• Van links naar rechts: Willemijn Cerutti, Mick van Jole, Maartje neveljan en Caro Jacobs.

    Alda van den Engel

'Ik ben er even niet' in première in Toneelschuur

HAARLEM Wereldwijd hebben 65 miljoen mensen last van epilepsie. De Haarlemse Willemijn Cerutti produceerde een docu over de zoektocht naar de beelden ervan, die afgelopen weekeinde onder andere in de Filmschuur in première ging.

Willem Brand

Een van de hoofdrolspelers is de 27-jarige Mick van Jole die in het Heemsteedse epilepsicentrum Meer en Bosch woont. "De eerste insult had ik toen ik samen met mijn stiefbroer een game speelde. Ik ging schudden, schuimbekken en schreeuwen. Na die twee, drie minuten was ik heel moe". Hij vertelt dat in Japan een aflevering van Pokémon is verboden nadat honderden kinderen door het stroboscoop-effect uitval hadden gekregen!

Regisseur Maartje Nevejan had als kind ook momenten van kortsluiting. Toen haar zoon Abel in een museum een schilderij zag, zei hij: "Zo voelt het". Dat moment van inzicht bracht haar op het idee te focussen op wat iemand ziet en voelt. Ook koppelde zij tien jongeren met absence aan tien kunstenaars. Hun co-creaties vormen naast haar eigen ervaring een rode draad in de documentaire.

Samen met Ruud Lanfermeijer maakte Mick drie schilderijen. Op één ervan, geïnspireerd door zijn hobby sterren kijken, staat hij - zo omschrijft hij zelf - ‘omwikkeld door witte bolletjes zwart te zijn’. Mick ziet, als hij uitval heeft, zwart voor ogen. Caro, ook in de film, ziet altijd een wolf. Cerutti: "Nog nooit hadden wetenschappers naar de ervaring gevraagd. Deze docu gaat ook over de kracht van de innerlijke verbeelding. Dat is ook wat Maartje drijft. Haar poëtische vertelling is een ervaring op zich".

Net als bij haar eerdere docu ‘Alicia’, die over jeugdzorg gaat, tracht Cerutti door het organiseren van paneldiscusies na de vertoning een maatschappelijk stigma te doorbreken. Eraan gekoppeld is ook een tentoonstelling van de co-creaties in het ‘Beautiful Distress House’. Daarbij kan het publiek onder andere absence door virtual reality ervaren. Cerutti: "We hopen ook dat er nieuwe co-creaties ontstaan". Woensdag om 17.00 uur is er een extra vertoning.