• Iepenknoppen knippen met Shinji Kasema.

    United Photos/Paul Vreeker)

Iepenknoppen zijn geneeskrachtig

HAARLEM Spaarnelanden stelde het snoeien van sommige iepen dit jaar uit met een speciaal doel. De iepenbloemknoppen die aan de takken verschijnen, hebben volgens Japanners een geneeskrachtige werking. De Japanse voedingsfabrikant Kibun Foods wil de iepenknoppen dolgraag hebben om er een iepenbloemknoppil van te maken; een supplement dat bijwerkingen van chemokuren bestrijdt.

De werkzame stof is vooral te vinden in de iepensoort Ulmus Hollandica Vegeta. Hoewel deze iep juist gevoelig is voor de iepziekte staan er nog voldoende exemplaren in Haarlem om de Japanse voedingsfabrikant van iepenknoppen te voorzien.

Het luistert nauw wanneer de iepenknoppen gesnoeid kunnen worden. De knoppen moeten op springen staan, maar nog wel dicht zitten. Donderdag 17 januari was het zover. De iepen in de Molijnstraat en op de Verspronckweg moesten sowieso gesnoeid worden. Door dit in overleg met gemeente Haarlem iets uit te stellen, konden de nieuwe iepenknoppen groeien tot de juiste grootte.

Shinji Kasema is bemiddelaar en tolk voor Kibun Foods en kwam zelf naar Haarlem om te helpen met het snoeien van de iepenknoppen. Na het snoeien worden de knoppen gedroogd en vermalen tot poeder. Het iepenknoppengruis gaat vervolgens naar Japan, waar het met andere natuurlijke ingrediënten zoals hars tot supplement wordt verwerkt.