• Joost Verhagen

,,Iedereen kan dakloos worden''

HAARLEM ,,Iedereen kan dakloos worden, om wat voor reden dan ook. En als je dan in de molen van begeleiding en opvang terecht komt, dan wordt je op een bepaald moment bijna wantrouwig tegen hulpverleners. Iets als The Amsterdam Project of The Haarlem Project kan je dat vertrouwen dan weer een beetje teruggeven en je motiveren om jezelf uit de put te helpen''. Dit zei Alan Fernando Bunsee vorige week tegen Tweede Kamerlid Joel Voordewind van de Christenunie. Bunsee raakte zelf dakloos door een gokverslaving. Hij kampeerde een tijdje in een tentje in de buurt van station Amsterdam Sloterdijk. Toen iemand hem daar heroïne aanbood, besloot hij dat het anders moest. Dankzij The Amsterdam Project is hij inmiddels niet meer dakloos. Hij heeft in Rotterdam een opleiding gevolgd tot ervaringsdeskundige en is nu in Haarlem zelf een coach van dak,- en thuislozen.

Joost Verhagen

Het Kamerlid bracht een werkbezoek aan de nieuwe nachtopvang Velserpoort voor economisch daklozen van HVO-Querido. Het project waar Bunsee bij betrokken is, is gestart in Londen. Daarbij kregen daklozen een behoorlijk geldbedrag om ze te ondersteunen. Vervolgens kregen ze zelf de verantwoordelijkheid om dat geld op een goede manier in te zetten. Waar nodig kunnen de deelnemers een coach aanspreken voor begeleiding. In Haarlem heeft een vijftal daklozen een bedrag van 10.000 euro als hulp aangeboden gekregen en de resultaten lijken erg positief. Vaak wordt het geld gebruikt om schulden af te lossen, voor het volgen van een opleiding of om huisvesting te vinden. Ook een aantal mensen die bij Velserpoort verblijven kregen een geldbedrag. Volgens de begeleiders van Velserpoort waren ze daar zeer blij mee en zijn ze er verstandig mee omgegaan. Een gezin heeft zo bijvoorbeeld het geld opzij gezet om uiteindelijk hun huis mee in te kunnen richten.

En volgens meerdere aanwezigen bij het werkbezoek is het belangrijk dat er verbetering komt in de zorg voor daklozen. De opvang komt door problemen bij de GGZ steeds meer onder druk te staan. Mensen met ernstige depressies of psychoses komen op die manier ook op straat en worden door de psychiatrie soms nauwelijks geholpen. Het ter beschikking stellen van geld aan daklozen biedt volgens Alan Bunsee geen garantie, maar alle deelnemers in Amsterdam en Haarlem hebben door het project in ieder geval flinke, positieve stappen kunnen zetten.