• Carel le Brun

HVHB opent nieuwe locatie

HEEMSTEDE Het is een prachtig onderkomen geworden van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB). Het pomphuis naast de watertoren biedt de vereniging na een volledige renovatie niet alleen een onderkomen voor het archief, maar maakt het ook mogelijk om kleine tentoonstellingen en lezingen te organiseren. Bij de officiële opening op zaterdag 11 november sprak voorzitter Jaap Verschoor dankwoorden uit richting gemeente, fondsen, vrijwilligers, aannemer, architect, bedrijven en werklieden, die het verwaarloosde monument omtoverden tot een comfortabel onderkomen.

Wethouder Kuiper mocht wederom de schaar hanteren die werd gebruikt bij de ingebruikname van de Dreef in 1932. Zij verrichte de opening door een lint door te knippen. Een dag eerder viel haar de eer te beurt de schaar te gebruiken bij de overhandiging van het eerste exemplaar van een nieuwe uitgave van de vereniging 'Heemstede Vooruit'. Een expositie over de geschiedenis van het omliggende gebied en schilderijen van Gabe de Vries vormt meteen de eerste expositie in het pand. De begane grond is voorzien van een keukentje en dient onder andere als vergaderruimte. Op de aangebrachte etage is het archief van de vereniging ondergebracht.

Ten opzichte van de onverwarmde zolder in de bibliotheek is het nieuwe onderkomen een hele verbetering, maar toch kleeft er een nadeel aan het gedwongen vertrek uit dat gebouw. ,,Juist na de verbouwing van de bibliotheek, met een gezamenlijke huisvesting met andere maatschappelijk-sociale organisaties, zal er veel publiek naar het gebouw komen. Dat had natuurlijk ook zijn voordelen. Wij zitten hier wat uit de loop maar wij gaan er alles aan doen om het publiek vertrouwd te maken met deze nieuwe locatie", aldus Verschoor. De voorzitter vertelde de aanwezigen dat het tijdens de werkzaamheden meer dan eens twijfelachtig was of een klusje voor rekening van de gemeente kwam of voor rekening van de vereniging. Meestal won Verschoor.