• Haarlem - Een spetterend vuurwerk maakte zaterdagavond een einde aan de 2017 editie van Haarlem Jazz and More

    Michel van Bergen

Hulde voor Haarlem Jazz

HAARLEM Haarlem Jazz & More zit er weer op. Het meerdaags muziekevenement oogstte alom loftuitingen en keert zo goed als zeker in 2018 terug.

Volgens een schatting van de poltie genoten zo'n 200.000 mensen van het festvial, dat de Grote Markt, de Oude Groenmarkt, het Klokhuisplein, de Pletterij en de Sint-Bavokerk als programmalocaties kende.

Woordvoerder Mike Rijkers is blij dat alles in goede harmonie is verlopen. ,,Lekker druk, een prima sfeer en geen incidenten'', zo vat hij het samen. ,,Discussie over de programmering hoort erbij. Een paar jaar terug stonden er te veel dj's, dat geef ik toe. Maar dit jaar stond elke avond een aantal uitstekende jazzacts op het hoofdpodium.''

VERWACHTINGEN Rijkers was zelf onder de indruk van Myles Sanko en de Thomas Toussaint Band. ,,Myles overtrof mijn verwachtingen. Toussaint kwam na Oscar Benton; de grijze rockers stonden er al en die bleven ook. Het was mooi dat Rilan & The Bombardiers donderdag mochten afsluiten. Dat spetterde lekker.'' De Haarlemse zanger-gitarist Xander Hubrecht beleefde met The Family XL een première. Na maanden repeteren was het voor hem een bekroning om met drie blazers en twee zangeressen eigen repertoire te spelen. ,,Een mooi moment was, toen ik mijn gitaar afdeed om alleen te zingen'', vertelt hij. ,,Dan heb je de ruimte om te bewegen. Heerlijk als je mensen ziet meebewegen.''

Van Beinum (Klokhuisplein 3) en Stempels (Klokhuisplein 9) regelden het programma van Haarlem Jazz & More op de Oude Groenmarkt en het Klokhuisplein.