• Minor Citizen is een van de optredende artiesten op de Houtnacht.

    Eigen Foto
  • Eigen Foto
  • Eigen Foto
  • Eigen Foto

Houtfestival is cultureel wonderland

HAARLEM Het Houtfestival tovert zaterdag 15 en zondag 16 juni de Hout om tot cultureel wonderland. Het programma is zeer divers. met onder andere muziek, film en theater vanuit de hele wereld, elk met een eigen geluid en een eigen verhaal.

Zaterdagavond gaat om 18.00 uur de Houtnacht van start. Met optredens van onder andere Gregg Green & Innersoul, Ozferti en local heroes als Minor Citizen en Emil Rosé wordt een avond vol punk, garage, hip hop, Afrogrime, bluegrass, drum & bass en akoestische grooves neergezet. Dit programma, in samenwerking met Geertruida, Reggae Movement, Minor Operations Bookings, Irrational Library en jongerencentrum Flinty's, heeft zich in slechts een paar jaar ontwikkeld tot een must see voor de muzikale avonturier.

Op verschillende podia kan zondag vanaf 12.00 uur worden genoten van intieme concerten, maar ook gedanst worden op tropische beats. Optredens variëren van de Chinese Liu Fang tot het Amsterdamse Lola's Dice en van het Colombiaanse Romperayo tot een heuse primeur op Nederlands bodem: het Etenesh Wassié Trio. Ook voor kinderen is er meer dan genoeg te zien en beleven. Er kan worden geschminkt en geknutseld op het kinderplein en met optredens van onder andere Ronald Snijders, Convoi Exceptional en Niki Jacobs is het een gegarandeerd feest voor de hele familie. Zoca Flava, de tropische dansavond in samenwerking met Patronaat en Reggae Movement sluit de zondag af met de rauwe, explosieve afrogrooves van Onipa uit Londen en het Nederlandse DJ-duo Umoja.

Ook kunstliefhebbers zitten op het festival goed. Al jaren dragen drie van Haarlems's meest spraakmakende en eigenzinnige kunstenaars bij aan de uitstraling van het festivalterrein. Wie al eens op bezoek is geweest in het Jan en Piet Museum aan de Dijkstraat weet dat Jan Heijer en Piet Zwaanswijk garant staan voor een uitdagende en meeslepende ervaring. Met het meetingpoint van Piet en de diverse houtbewerkingen van Jan (waaronder het gedenkteken dat ook te zien was tijdens de Kunstroute in de Vijfhoek) heeft het Houtfestival een herkenbaar gezicht. Ook de kleurrijke kunstwerken van Ap Esenbrink, gemaakt van gerecyclede plastic voorwerpen, zijn niet te missen. De totempaal en vissen geven kleur aan het park.

Het Houtfestival is gratis toegankelijk. Het volledige programma is te vinden op www.houtfestival.nl. Het laatste nieuws is ook via Facebook te volgen onder @houtfestival en @houtnacht.