• Het uitzicht over de binnenstad is schitterend.

    Helene Wiesenhaan

Hotspot De Dakkas geopend

HAARLEM Haarlem is een hotspot rijker. Dinsdag 12 juni werd om 9.00 uur De Dakkas geopend, midden in het centrum aan de De Witstraat. De Dakkas is een groen, transparant horecapaviljoen op een van de lelijkste gebouwen van de stad, een parkeergarage. Maar wél met het mooiste uitzicht op de stad. Een bijzondere plek om te ontspannen, heerlijk te eten en drinken en te genieten van bijzondere exposities en optredens.

Juni 2018. Aan de rand van de historische binnenstad van Haarlem staat een onaantrekkelijk gebouw, parkeergarage De Kamp. Je loopt naar binnen, neemt de lift naar de bovenste verdieping en plotseling sta je op de meest fantastische plek van Haarlem. Met de stad aan je voeten en zicht tot aan zee. En je ziet een glazen gebouw staan, De Dakkas. Een inspirerende plek waar men kan eten, drinken, live muziek beluisteren en ondertussen genieten van het Haarlemse panorama, met de middeleeuwse Bavokerk als topstuk.

Overdonderd door de combinatie van rust en een verbluffend uitzicht kwam Dennis de Waart in 2014, toen hij zijn auto parkeerde in De Kamp, op het idee van De Dakkas. De bovenste verdieping van de parkeergarage werd niet meer gebruikt, maar bleek wel een van de meest bijzondere plekken van de stad. Daar moet iets moois van te maken zijn, dacht hij. En daar had hij zeker gelijk in, getuige het prachtige resultaat.

De Dakkas is een groot paviljoen met een terras van maar liefst 345 m². In de planning staat nog een groots stadspark. Op deze plek wordt men letterlijk even boven de drukte van de stad uitgetild. Het is een uitzichtpost, horecapunt en podium, met een programmering op het gebied van muziek, media en debat. Ook heeft De Dakkas een apart gedeelte voor (zakelijke) groepen, met een eigen dakterras. De locatie is volledig rolstoeltoegankelijk. De komst van De Dakkas is tevens de start voor het geheel vergroenen van de betonnen parkeergarage, die nu nog als een grijze pilaar midden in het centrum staat. Voor meer informatie: www.dedakkas.nl.