• Eigen Foto

Hoogbouw Gonnetstraat 'historische blunder'

HAARLEM Een inspreker die in de buurt van de Gonnetstraat woont, heeft de plannen om twee woontorens in de straat te gaan bouwen een 'historische blunder' genoemd. ,,Er is niet voldaan aan de wettelijke, cultuurhistorische toets en het heeft veel te veel invloed op het stadsgezicht'', zo luidde de bezwaren vanuit de buurtbewoners. De woontorens die gepland zijn voor de Gonnetstraat moeten volgens de huidige plannen 27 en 33 meter hoog gaan worden. Ook de historische vereniging van Haarlem en adviseur Heemschut hebben zo hun twijfels getoond.

Maar ondanks de kritiek is de verwachting dat de plannen wel door de gemeenteraad zullen worden goedgekeurd. De hoogte van de torens is volgens D66 en het CDA op deze plek acceptabel en ook Groenlinks en PvdA zijn positief. Maar diverse oppositiepartijen hebben er dubbele gevoelens bij. Zo zegt het VVD met Haarlemmers te hebben gesproken die vol afschuw waren over de woontorens, maar ook met mensen die er graag willen gaan wonen. Desondanks stellen ze dat 27 en 33 meter echt te hoog is en dat ze niet akkoord zullen gaan met de plannen. Ook de SP is tegen en snapt niet waarom de hoogte van de torens zo hardnekkig wordt doorgedrukt. De Christenunie steunt de plannen wel, omdat ze volgens fractievoorzitter Visser flink zijn verbeterd ten opzichte van eerdere plannen. Volgens hem zullen de mogelijke problemen die door critici worden voorzien uiteindelijk in de praktijk wel meevallen.

Wethouder Floor Roduner stelde ook dat de plannen voor de woontorens zeer realistisch zijn en herinnerde de raadsleden eraan dat dit proces ouder is dan de hoogbouwvisie die recent door de raad is aangenomen. Deze hoogbouwvisie stelt dat binnen de oude binnenstad alle projecten die hoger moeten gaan worden dan 20 meter als hoogbouw moeten worden gezien om de historische skyline van Haarlem te beschermen. Deze visie is voor verschillende partijen een fundament om niet met de plannen akkoord te gaan.