• Eigen Foto

Hofjesstichter krijgt eigen stripboek

HAARLEM De hofjeswereld heeft een primeur. Vrijdag 18 mei verscheen 368 jaar na zijn dood een stripboek over Willem van Heijthuijsen, de stichter van het gelijknamige hofje aan de Kleine Houtweg tegenover Nurks in de Hout. Over deze historische persoon is veel te vertellen en er wordt dan ook ruimschoots aandacht aan hem besteed in de 34e editie van de Haarlemse Hofjeskrant, die sinds 9 mei drie weken lang op diverse plekken af te halen is.

Willem Brand

‘Willem’ is een intrigerend verhaal voor jong en oud over Charlie uit Harlem New York, op zoek naar haar Hollandse wortels. Met een verloren liefde als rode draad. Knap hoe scriptschrijver Eva Maria de Wit feit en fictie verbindt. Illustrator Eric J. Coolen tekende het verleden schetsmatig en het heden in de tekenstijl ‘klare lijn’. De verteller is de geest van Wilem die nog steeds rondwaart.

De liefhebber van geschiedkundige feiten en verdieping vindt achterin het boek een tijdlijn met gebeurtenissen in het hofje, plus tien boeiende artikelen. Met de uitgave van dit bijzondere boek brengt de opdrachtgever, het bestuur van het hofje van Heijthuijsen, de hofjes als woon- en bestuursvorm ludiek onder de aandacht.

Voorzitter Gonda Koster is er trots op dat het hofje in grote lijnen nog steeds bestaat zoals stichter Willem dat in 1636 in zijn testament heeft laten vastleggen. Het hofje wordt ook nog in diens geest bestuurd, namelijk door onbetaalde regenten. Dat is in de meeste hofjes nog traditie. Regenten bewaken de monumentale staat van de huisjes en de hofjescultuur.

Koster vindt dat het bestuur van het hofje van Heijthuijsen met de uitgave van een stripboek de eeuwenoude woon- en bestuursvorm op een originele manier op de kaart zet. ,,Hofjes worden al eeuwenlang beheerd door regenten, die dat onbetaald doen. De basis van regentschap is coöptatie: de regenten worden in eigen kring gezocht. Het is eervol, maar een hofje besturen vraagt ook kennis en aandacht. Hofjes moeten monumentaal blijven en tegelijk aan allerlei eisen (van de overheid) en wensen (van bewoners) voldoen. We willen de hofjes ook aan een jonger publiek introduceren. Naast het eigenzinnige stripverhaal van Eva de Wit hebben historici en kenners tien artikelen geschreven die onder andere een blik werpen op de stichter, Willems internationale handel en wandel, Frans Hals, de bouwkundige kenmerken van het hofje en de band tussen Harlem en Haarlem".

Vanaf 19 mei is het stripboek voor 19,50 euro verkrijgbaar in de Haarlemse boekhandels, via de website willemvanheijthuijsen.nl en in het Noord-Hollands Archief en het ABC Architectuurcentrum.

Bijna een hele krant gewijd aan één hofje: het is nog nooit vertoond in de bijna tienjarige geschiedenis van de Haarlemse Hofjeskrant. In het 34e nummer wordt ruimschoots aandacht besteed aan het hofje van Heijthuijsen, de geschiedenis, de bewoners, de regenten, het verhaal achter de gevelsteen 'de rogstekers van Weert' en nog veel meer.

De Hofjeskrant is tot en met 30 mei gratis af te halen op ruim veertig plekken, onder andere bij de inpaktafels van supermarkten als Albert Heijn, Dekamarkt, Vomar, Jumbo en Plus in Haarlem, Heemstede, Overveen en Bloemendaal. Ook bij vestigingen van de bibliotheek is de krant verkrijgbaar. De Hofjeskrant is een uitgave van stichting de Hofjeskrant met als redacteur Haarlems Weekblad-correspondent Willem Brand.