• Noord-Hollands Archief

Hofjeskrant 33 ziet het licht

HAARLEM Pittoreske plekken als de hofjes zijn niet alleen een lustoord voor bezoekers, ook kunstenaars zijn er graag te vinden. In de Haarlemse Hofjeskrant 33 wordt aandacht besteed aan twee Haarlemse tekenaars. De kleine openluchtmusea zijn al door veel schilders en tekenaars vastgelegd. De hofjestekeningen van Sak van den Boom staan in het boekje 'Haarlem moet je zien', die van Anne Rose Oosterbaan zijn speciaal getekend voor de Hofjeskrant.

Anne Rose Oosterbaan: ,,In die oase van rust wonen mensen; ik vind het een beetje intimiderend om in een hoekje van de tuin neer te strijken om een uur te zitten tekenen. Nou ja, tekenen. Ik span eerst een dun vel rijstpapier op, dat ik met elastieken vastzet. Lastig als het waait. Vervolgens pak ik water, penselen en een aquareldoos en schets in grote lijnen en vlakken wat ik zie. Dan wacht ik tot het papier droog is, wat soms een geduldwerkje is en ga ik tekenen".

In dit nummer is er ook aandacht voor een bijzondere Haarlemse, de in 2012 overlden Luus van Dusschoten. Historicus Peter Hammann schreef een pakkend portret van een vrouw die de geschiedenis van Haarlem in de jaren zeventig en tachtig middels tentoonstellingen en diavoorstelling in buurthuizen, zorgcentra maar ook bij haar thuis in de Keizerstraat de revue liet passeren. Een speciale plek hadden de Haarlemse hofjes. Van Dusschoten gebruikte foto's van haarzelf en die uit het Noord-Hollands Archief, die werden begeleid met muziek en gesproken tekst met behulp van een bandrecorder. Ze was ook gefascineerd door WOII, vier jaar na haar dood verscheen posthuum haar boek 'Herinneringen aan Haarlem in de Tweede Wereldoorlog'. De Hofjeskrant is gratis af te halen bij ruim veertig supermarkten (o.a. AH, Dekamarkt en Vomar) en winkels in Haarlem, Heemstede, Overveen en Bloemendaal.