• Kiki Schippers praat na met het dansduo, Bente en Wout Plaatsman.

    Willem Brand
  • Willem Brand

HIT schot in de roos

HAARLEM Het was vorige week vier avonden lang een hit in cultureel Haarlem: de finales van Haarlem Interscholair Toernooi (HIT). De combinatie bij de laatste HIT-avond vrijdag 13 april in de Toneelschuur was een fijne: dans en kleinkunst.

Met de sfeer zat het meteen goed. Presentator Kiki Schippers begon met een warming-up, een soort hoofd, schouders, knie, maar zonder teen. Prima idee. ,,Je mag erbij kreunen", zei ze toen het publiek elkaars schouders stond te masseren. Energiek die Kiki en wat een talent! Tijdens het juryberaad liet ze horen hoe messcherp haar teksten en fijnbesnaard haar melodieën zijn. Voor de deelnemers een voorbeeld om alles uit de kast te halen.

Erna volgden achttien acts, tien keer dans en acht keer kleinkunst. De meisjes dansten, de jongens deden cabaret. Behalve die ene dansjongen van het Haarlem College, Dimitri de Rijk, met zijn elastieke benen. Samen met Jill van Rooijen deed hij ook nog een bandparodie. Liedjes als ‘Lolliepop’ en 'Barbie Girl’ en nog veel meer werden geplaybackt en ‘gemimed’. Hilarisch.

Het ging de jury om het verhaal. Nou, dat kregen ze bij Lars Muller van het Stedelijk. Het begon met een animatiefilm, werd raggen op gitaar en computer en daar tussendoor vertelde hij over ‘de eerste keer’. Zo droog: ,,Je deed je beha uit, je opvulling". Origineel allemaal, maar te weinig rode draad. Ook over ‘de eerste keer’ ging het bij Tessa Kwadijk en Tess Sanders van het Coornhert. Dat deden ze ‘maar’ met één lied. Maar dat stond als een huis. ,,Jij zal mij nooit pijn doen, want door de stelling van Pythogoras weet jij hoelang die kan".

De winnaar, Koen Hondebrink, was hip qua uitstraling maar old school qua invulling: tekstje, liedje, tekstje. Meer verhaal dan Lars, overtuigender. Bij de dans kwam het publiek op adem. De techniek van Wibien van Haga en Emma Willems won het van het idee. Zoals de vertederend vriendschap in dans gegoten van Rikkie Blom en Varmen Visser in hun witte jurkjes. Maar, je bent al een hit als je meedoet aan HIT.