• V.l.n.r. Wim Cerutti, burgemeester Jos Wienen en regentes Marie-Victoire Bot.

    Willem Brand

Wim Cerutti pakt uit met hofjesboek

HAARLEM Burgemeester Jos Wienen ontving vrijdag 20 december in de Kathedrale Basiliek uit handen van regentes Marie-Victoire Bot en schrijver Wim Cerutti het eerste exemplaar van het boek 'De weldadige hofjes van Pieter Janszoon Codde en Nicolaas van Beresteijn in Haarlem'.

Willem Brand

In aanwezigheid van tweehonderd gasten complimenteerde Jos Wienen de schrijver met zijn indrukwekkende oeuvre over de geschiedenis van Haarlem én in het bijzonder met zijn nieuwste pennevrucht. "Dit is weer een echte Cerutti". Jos Wienen: "Wim weet de geschiedenis van beide hofjes boeiend te verweven met die van de stad, de lotgevallen van de katholieken en de geschiedenis van andere hofjes".

In de schaduw van de kathedraal oogt het hofje Codde en Van Beresteijn modern. Je ziet niet direct de rijke geschiedenis erachter. Maar het huidige hofje is de opvolger van twee veel oudere hofjes. Het hofje van Beresteijn stond vanaf 1688 in de Lange Herenstraat, het hofje van Codde verrees er pal naast in 1872. Het had ruim 250 jaar 'achter het Klokhuis' gestaan, maar moest wijken voor de uitbreiding van sociëteit Vereeniging (nu Philharmonie).

Haarlemchroniquer Cerutti was aanvankelijk bang dat er niet genoeg materiaal was om de geschiedenis van beide hofjes te schetsen, want in vorige eeuwen is enorm veel archief verloren gegaan. Cerutti: "Maar met extra speuren en puzzelen is er uiteindelijk toch heel veel boven water gekomen".

Het doet pijn om vijftig jaar na dato te lezen over de onnodige sloop van de twee hofjes in de Lange Herenstraat. Cerutti: "Dat is een bestuurlijke wandaad geweest: grootschalig slopen en grootschalig bouwen, zonder enige rekening te houden met de historische context. De gemeente wilde zoveel mogelijk geld voor de grond met als gevolg dat de projectontwikkelaar zoveel mogelijk wilde bouwen en de architect niet veel meer kon doen dan een beetje modelleren".

Als het aan de oude stad verknochte burgemeester ligt, blijven de nog bestaande Haarlemse Hofjes nog tot in de eeuwigheid bestaan.
Cerutti's boek is voor 24,95 euro te koop.