• Eigen Foto

Tentoonstelling over 100 jaar kiesrecht voor vrouwen in Kloostergangen

HAARLEM Haarlem viert in september en oktober 100 jaar vrouwenkiesrecht. Centraal daarin staat de tentoonstelling 'Haar Stem in Haarlem' over de vrouwelijke politieke pioniers in Haarlem. Deze tentoonstelling wordt geopend met een mini-symposium over 100 jaar vrouwenkiesrecht.

De tentoonstelling Haar Stem in Haarlem vertelt op basis van nieuw historisch onderzoek het verhaal van Pauline J. Willekes MacDonald-Reijnvaan, Elisabeth A.J. Scheltema-Conradi en Elizabeth M.A. Schmitz. Deze drie vrouwen drukten hun stempel op de stad, respectievelijk als eerste vrouwelijk gemeenteraadslid, wethouder en burgemeester. Hoe zag de emancipatiestrijd in Haarlem eruit? Hoe veranderde die strijd door de jaren? En wat kunnen wij vandaag de dag van deze vrouwen leren? In de tentoonstelling worden de eerste vrouwelijke politici in Haarlem gekoppeld aan Haarlemse politici van nu. Vrouwen van vroeger vormen zo een voorbeeld voor de nieuwe jonge generatie.

Haarlemse kunstenaars van KZOD Kunst Zij Ons Doel 1821 lieten zich inspireren door de politieke emancipatie van de vrouw. De nieuwe en bestaande werken die daaruit voort zijn gekomen laten de Haarlemse geschiedenis op artistieke wijze tot leven komen. Bij de realisatie van de tentoonstelling is nauw samengewerkt met het Noord-Hollands Archief. De verhalen van de pioniers van Haar stem in Haarlem krijgen een gezicht door het beeldmateriaal uit de collecties. Tijdens het mini-symposium spreken burgemeester Jos Wienen van Haarlem, curator van de tentoonstelling Sarah Berckenkamp en prof. dr. Monique Leyenaar, hoogleraar Vergelijkende Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van onder meer De Hoogste Tijd over 100 jaar vrouwenkiesrecht.

De opening van de tentoonstelling is donderdag 12 september om 20.00 uur in de Gravenzaal van het stadhuis van Haarlem. De tentoonstelling Haar stem in Haarlem is in de Kloostergangen van het stadhuis te zien op werkdagen van vrijdag 13 september tot en met vrijdag 25 oktober en tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september. De toegang is gratis.