• Eigen Foto
  • Eigen Foto

Joodse slachtoffers herdacht (1): Lea de Vries-Hijman

HAARLEM Op 27 januari was het Holocaust Memorial Day. Op deze dag herdacht Haarlem de 733 Joodse stadsgenoten die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. In aanloop naar 5 mei, wanneer 75 jaar bevrijding gevierd wordt, licht het Haarlems Weekblad een aantal slachtoffers uit, opdat zij nooit vergeten worden. 

Een van de vermoorde Joodse stadsgenoten is Lea de Vries-Hijman, geboren in Amsterdam op 22 april 1907. Lea was een dochter van Levie Hijman en Rachel Reens en was gehuwd met Leo Julius de Vries, die de oorlog heeft overleefd. Samen hadden zij een zoontje, Robert Julius de Vries, geboren op 15 november 1941 in Haarlem (op foto 2). Het gezin woonde op de Kruisstraat 49.

Verder zijn er niet heel veel gegevens bekend over deze dame en haar gezin. Wel komt haar naam voor in een oproep in het Algemeen Politieblad (nr 49, 10 december 1942, 1392, bericht 3101). De commissaris van politie te Haarlem verzocht opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Lea de Vries-Hijman. Zij had zonder de vereiste vergunning haar woonplaats verlaten. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken. Ook de naam van haar zoontje werd in de oproep vermeld. Blijkbaar werden zij beiden gevonden en aangehouden, want van beiden is bekend dat ze op 6 maart 1944 in Auschwitz vermoord werden. Lea bereikte de leeftijd van 36 jaar, haar zoontje Robert Julius werd slechts 2 jaar oud. 

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 53011) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de website www.joodsmonument.nl/