• Vincent Bijlo voert met zangeres Leoni Jansen en de Konrad Koselleck Bigband 'Stad in Oorlog' op.

    Archief

Geschiedenis Festival na 5 jaar groter dan ooit

HAARLEM Het Geschiedenis Festival strijkt zaterdag 5 oktober voor de vijfde keer neer in Haarlem, en is groter dan ooit. Meer dan 75 sprekers en artiesten, op vijf historische locaties bieden een dag lang een uitgebreid programma voor geschiedenisliefhebbers van jong tot oud. Als klap op de vuurpijl wordt het festival dit jaar 's avonds afgesloten met een eenmalig opgevoerde show waarin muziek en geschiedenis hand in hand gaan.

De bekende cabaretier en schrijver Vincent Bijlo, zangeres Leoni Jansen (woonachtig in Haarlem) en de Konrad Koselleck Bigband stelden speciaal voor het Geschiedenis Festival een eenmalige, avondvullende voorstelling samen waarin de geschiedenis van Haarlem centraal staat. 'Stad in oorlog' is een voorstelling over vrijheid, vrede, vijanden, vrienden, over vertrouwen en over verzet, gesitueerd in Haarlem. Vincent Bijlo vertolkt het verhaal, Leoni Jansen zingt persoonlijke en herkenbare songs uit verschillende tijdperken, Konrad Koselleck en zijn bigband overspoelen het podium van de Philharmonie met muziek en geluid en geven het verhaal lading en vleugels. Bijlo staat regelmatig samen met de bigband op het podium. Dat levert uitbundig geprezen shows op. Zoals de Volkskrant schreef: 'Koselleck voelt de sfeer goed aan (…) de overtuigingskracht van een losgeslagen bigband is fenomenaal'. Deze 'losgeslagen bigband' zal op 5 oktober de Philharmonie op stelten zetten. Festivalbezoekers hebben automatisch ook toegang tot de avondvoorstelling. Wie alleen het avondprogramma wil bezoeken, kan losse avondtickets bestellen.

Het theaterprogramma is onderdeel van het  Geschiedenis Festival, dat voor de vijfde keer in Haarlem wordt georganiseerd. Meer dan vijftig prominente historici uit binnen- en buitenland zullen de negen festivalpodia betreden om bezoekers volledig onder te dompelen in geschiedenis. Reis mee naar de klassieke oudheid van de Romeinen tot aan de eigentijdse geschiedenis van de eenentwintigste eeuw. Bezoekers kunnen na de lezingen vragen stellen en hun favoriete sprekers ontmoeten bij de signeersessies in de foyer van de Philharmonie. Het kloppend hart van de activiteiten is theatercomplex de Philharmonie. Maar er is nog meer te beleven dankzij de toevoeging van vier externe locaties: Teylers Museum, de schitterende Gravenzaal in het Haarlemse stadhuis, de Waalse Kerk en Zang en Vriendschap. Alle locaties zijn op enkele minuten loopafstand van het Philharmonie en vrijwel geheel rolstoeltoegankelijk.

Het openingsprogramma van het Geschiedenis Festival zet de toon van de dag. Meesterverteller Geert Mak, PvdA-prominent en oud-minister en historicus Lilianne Ploumen en Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad zullen het Geschiedenis Festival feestelijk openen. De muzikale gast op het openingspodium is Muziektheater Hollands Diep, met opzwepende zeventiende-eeuwse muziek. Naast lezingen, interviews en panelgesprekken over alle denkbare historische thema's door prominenten als Adrian Goldsworthy, Herman Pleij, Jeroen Dijsselbloem, Els Kloek, Douwe Draaisma en Maarten van Rossem, zijn er ook gratis activiteiten speciaal voor kinderen. Ze leren in samenwerking met Het huis van Hilde alles over archeologie. Vervolgens kunnen ze zelf aan de slag met het maken van historische knutsels. Volwassenen kunnen deelnemen aan speciale masterclasses over historische kostuums, oude handschriften of hun eigen stamboom.

Voor het laatste nieuws en kaartverkoop: geschiedenisfestival.nl.