• Willem Brand

Het mysterie van 'De Dertiende rij' in Stadsschouwburg

HAARLEM Honderd jaar Schouwburg krijgt een mooi staartje. Driemaal is daar van 25 tot en met 27 januari het stuk ‘De Dertiende rij’ te zien. Bram en Freek komen erin voor, maar ook grootheden als Godfried Bomans, Pieter Langendijk én Jaap Lampe, directeur van de Schouwburg.

Willem Brand

Halverwege 2017 bespraken producent Geoffrey Courchaine, regisseur Marijke Kots en Jaap Lampe de plannen voor het stuk. Ze kwamen overeen dat in principe iedere Haarlemse amateurspeler zou mogen meedoen. Courchaine: ,,Hoe heet het stuk eigenlijk?, vroeg Jaap. Marijke was zo goed als klaar, maar had nog geen titel. In een opwelling zei ik: De dertiende rij. Ik had het plan ooit een boek met die titel te maken. Lampe vond het een intrigerende titel. Door mijn grote mond moest Marijke het stuk herschrijven". Bij de volgende bespreking vroeg Marijke spontaan of Jaap mee wilde doen. Als zichzelf. Jaap zei ja, daarna moest het script weer herschreven worden.

Het is voor Courchaine als Haarlemse Theatermaker zijn tiende en grootste stuk. Maar liefst veertig spelers spelen honderdtwintig rollen, een gigaklus voor kostuummaker Margreet van den Berg. Twee karakters die recht tegenover elkaar staan zijn Malle Babbe en de Heks van Haarlem. Marijke greep namelijk terug naar de allereerste voorstelling in de Schouwburg, ‘De Heks van Haarlem’, geschreven door Frederik van Eeden.

Vier rederijkers Bomans, Prenen, Van Eeden en Langendijk vertoeven in de wachtkamer van de Hemel. Zij vormen de inspiratie voor de geschiedschrijver in het stuk, gespeeld door Paul van Sprang, toevallig ook lid van Rederijkerskamer 'Trou moet blijcken'. Bomans’ vriend Prenen wordt gespeeld door Edward van der Zwaag, die op de HBS nog geschiedenisles van meneer Prenen heeft gehad.

Ook in het stuk zelf wemelt het van de toevalligheden. Marijke: ,,Maar wie was die heks eigenlijk en welk geheim draagt de dertiende rij?" Of het publiek op adem kan komen tijdens de liedjes van Antoine Duijvesteijn, op muziek gezet door Frido de Ligt, is de vraag.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.theater-haarlem.nl.