• Archief

Herdenking van Tachtigjarige oorlog

HAARLEM Het is 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon (1568-1648). Speciaal voor dit herinneringsjaar bundelen het Rijksmuseum en de NTR hun krachten. Samen met lokale instanties en uitgeverij Atlas Contact organiseren zij bijzondere publieksprogramma's in steden die cruciaal waren in de 80 jaar durende strijd. In Haarlem is woensdag 3 oktober vanaf 20.00 uur een bijeenkomst rondom dit thema.

De NTR zendt vanaf 28 september de documentaireserie '80 Jaar Oorlog' uit. Per aflevering staan één of meerdere steden centraal. In de derde aflevering op vrijdag 12 oktober (21.05 uur op NPO 2) speelt Haarlem een belangrijke rol. Om deze bijzondere stad extra in de schijnwerpers te zetten wordt woensdag 3 oktober een speciaal programma georganiseerd dat gratis toegankelijk is. Bezoekers krijgen in de Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis een exclusieve preview van de aflevering van de NTR televisieserie over Haarlem. Het Rijksmuseum vertelt hoe de Haarlemmers hun verhaal kunnen terug zien in de tentoonstelling '80 Jaar Oorlog, de geboorte van Nederland' die van 12 oktober tot 20 januari te zien is. Dit alles gepresenteerd door Nederlands historicus en literatuurcriticus Hans Goedkoop. Iedereen is van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen. De inloop is vanaf 19.45 uur, rond 21.10 uur is de bijeenkomst ten einde.

Naast de televisieserie en de tentoonstelling in het Rijksmuseum, slaan de het Rijksmuseum en NTR de handen ineen bij de organisatie van de lokale herinneringsprogramma's door het land en wordt samen met uitgeverij Atlas Contact het boek '80 jaar Oorlog, de geboorte van Nederland' uitgebracht. Gijs van der Ham van het Rijksmuseum beschrijft de oorlog aan de hand van de objecten uit de tentoonstelling. Zijn verhaal wordt afgewisseld met lokale vertellingen uit de NTR-serie en essays van onder andere Peter Vandermeersch. Ook is de site 80jaaroorlog.nl gelanceerd.