• Gemeente Bloemendaal
  • Gemeente Bloemendaal

Hans Klok benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

BLOEMENDAAL Burgemeester Elbert Roest heeft dinsdag 19 februari illusionist Hans Klok verrast met een hoge Koninklijke Onderscheiding. Klok werd in Bloemendaal benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Roest memoreerde dat de beroemde illusionist furore heeft gemaakt met zijn onnavolgbare trucs, waarmee hij een miljoenenpubliek wereldwijd verbaast. ,,Hij toverde ooit bij het wereldkampioenschap voetbal de wereldbeker op tafel. Binnenkort vertrekt Hans Klok, die overmorgen vijftig wordt, naar Las Vegas waar hij op de strip Magic Shows gaat geven. Vanavond zit hij bij Eva Jinek om zijn verhaal te vertellen. Bloemendaal mag trots zijn op deze uitzonderlijk begaafde vakman".

Voordat de burgemeester bij Klok de onderscheing opspelde, gaf hij een uitgebreide toespraak. ,,Beste Hans, je wordt geroemd om je vakmanschap, maar ook om je passie, enthousiasme, ambitie, tomeloze inzet en doorzettingsvermogen. Daarbij ben je een delend én een gevend mens die anderen iets gunt. Die combinatie maakt jou tot een groot mens én een grote artiest. Een geweldig visitekaartje voor Nederland over de gehele wereld, je zet ons kleine land op een grootse manier op de kaart."

,,Hoeveel kinderen krijgen er op hun 11de jaar hun eerst goocheldoos en groeien later uit tot 'The fastest magician in the World'? Je begon met optreden tijdens feesten en partijtjes, en nu is je naam wereldwijd gevestigd. Op je 12e al werd je Nederlands jeugdkampioen goochelen. Als 14-jarig jongetje won je in Duitsland je eerste prijs: De Wenegini-prijs. Daarmee was jij de eerste Nederlander die Europees jeugdkampioen goochelen werd".

,,Als volwassen professional wist je al snel het grotere publiek aan je te binden. Bijvoorbeeld door drie maal per dag te gaan optreden in attractiepark Duinrell, waarmee je alleen al in het eerste jaar meer dan 170.000 bezoekers wist te trekken. Dus volgde er een boeking voor het volgende seizoen. Dat, in combinatie met je optreden in de André van Duin Revue in 1993, bezorgde je landelijke bekendheid".

,,In 1996 werd je als eerste Nederlandse goochelaar uitgenodigd om mee te werken aan het Amerikaanse tv-programma van NBC, The World Greatest Magic. De opnames vonden plaats in Ceasars Palace in Las Vegas en het programma was wereldwijd te zien. Alleen de besten van de wereld worden hiervoor uitgenodigd. Groot geld was er nog niet mee te verdienen: je kreeg alleen de reis- en verblijfkosten vergoed. Ook de Franse televisie raakte geïnteresseerd, je trad op in 'Le Plus Grand Cabaret du Monde', een programma dat kwaliteitsentertainment centraal stelt en eveneens over de hele wereld wordt uitgezonden".

,,In 2002 werd je geboekt door het Efteling Theater waar je zeven maanden lang, zeven dagen per week minimaal vier shows per dag draaide. Vrije tijd was er nauwelijks. Juist in die periode kwam je vader, Klaas Kok, te overlijden, waar je een ongelooflijk goede band mee had. Daardoor werd het extra zwaar voor je om het ritme van de shows vol te houden. Vooral ook omdat je daarnaast 's avonds nog optredens had voor de theatertour die op dat moment liep. Tussen al die drukke bedrijven door, besloot je ook nog ambassadeur te worden van de stichting Villa Pardoes, een vakantieverblijf voor ongeneeslijk zieke kinderen. Aan hen geef je, geheel vrijwillig, goochellessen. Wat een magische afleiding is dat!"

,,Je trad ook op in Dubai met je show 'History of Magic' in het zevensterrenhotel Burj al Arab. Met een team van 32 medewerkers ging je erheen, jullie bouwden een openluchttheater en gaven daar twee shows. De sjeik van Dubai, Mohammed al Maktoum, kwam naar je optreden en was erg onder de indruk".

,,Als eerste Nederlandse illusionist mocht jij maar liefst ruim negen weken door China reizen met je show, waarbij jullie bijna dertig plaatsen aandoen. In december 2005 trad je op tijdens een live uitzending van de loting van het WK voetbal in 2006. Bijna 100 miljoen mensen van over de hele wereld zagen hoe jij daar live de wereldbeker tevoorschijn toverde".

,,Joop van den Ende wist je te boeken voor de theaterzaal in het Planet Hollywood Hotel in Las Vegas, waar je ruim acht maanden lang twee shows per dag deed: The Beauty of Magic. Dat maakte jou de eerste Nederlander met een eigen show op de Strip van Las Vegas. Daarbij werd je geassisteerd door de beroemde Amerikaanse actrice Pamela Anderson en daarmee werd je show wereldnieuws. In 2005 maakte filmmakers Antoinette Beumer en Maaik Krijgsman een documentaire over jouw leven en je grote wens om in Las Vegas te mogen werken. Je werd twee jaar lang op de voet gevolgd, zowel in je werk als privé. Dat leverde de filmdocumentaire 'See you in Vegas' op die in 2007 in Tuschinsky werd gepresenteerd".

,,Je geniet internationaal steeds meer bekendheid. En zo mag je in februari 2012 als surprise act optreden tijdens het Fashion Dinner van mode-ontwerpster Stella McCartney. Aan tafel zitten beroemdheden als popster Rihanna en fotograaf Mario Testino. En voor hun ogen laat jij model en presentatrice Alexa Chung met je magie zweven".

,,Je deed ruim dertig shows in het theaterdistrict West End in Londen, waar de uitermate kritische Britse pers zeer lovende woorden schreef over jou en je show 'The Houdini Experience'. Dit zou zelfs 'de beste magic show zijn sinds het optreden van Harry Houdini in 1904'. Tijdens het 38ste Festival du Cirque de Monte Carlo won jij als eerste illusionist en Nederlander de Zilveren Clown, de Oscar in de variétéwereld. Er is nog zoveel meer te vertellen over alles wat je al hebt gedaan. Het World Press Photo Gala, de Dinnershows in Studio 21, de tour langs de Holland Casino's, de parkshow in Ouwehands Dierenpark, de serie shows hier in Theater Carré, je optreden tijdens The One Show op de BBC… Het is te veel om op te noemen".

Jij bedenkt en maakt je shows zelf en voert ze uit met de ondersteuning van je team, zo'n dertig medewerkers; dat maakt jou een belangrijke werkgever die bijzondere banen creëert in de entertainmentsector. Sinds 1996 verzorgde je meer dan 1800 avondvullende theatershows die allemaal vrijwel uitverkocht waren. Tussen toen en nu hebben meer dan 1,4 miljoen mensen een kaartje gekocht voor een van jouw shows, ergens ter wereld, van Europa tot Japan, van Dubai tot China en Amerika.

Dan weet je ook nog tijd te vinden om, geheel belangeloos, mee te werken aan diverse goede doelen. Je hebt altijd aandacht voor de zieke, gehandicapte en kwetsbare medemens. Je doet dat in je vrije tijd, maar onderbreekt er, als de situatie daarom vraagt, ook je werkschema voor. Zoals genoemd, ben je betrokken bij Villa Pardoes, het vakantieverblijf voor zieke kinderen, maar je spant je ook in voor organisaties die strijden tegen ALS, Alzheimer, Migraine en Dierenleed in de Oostvaardersplassen. Je werkt mee aan Emma TV voor het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam, de Cliniclowns, Kinderfeestbeest en stichting Make a Wish. Je was er onder andere heel erg voor de zieke Kay, die helaas niet meer beter kon worden. Hij was, met zijn familie, speciale gast bij een van je shows, je nodigde hem uit in je werkplaats, leerde hem de 'truc van het zwevende tafeltje' en deed hem zo even zijn ziekte vergeten. Zelfs bij zijn afscheid was je erbij, samen met Baco je hond, waar Kay zo dol op was. Niets is jou ooit te veel. Dit aspect van jou is internationaal niet zo bekend, omdat jij er niet de publiciteit mee zoekt. Je doet het vanuit je hart en vanuit naastenliefde voor je medemens. Dat maakt het alleen nog maar magischer.

Zomaar een paar quotes van mensen die jou goed kennen, als mens en als professional: 'Hij steekt zijn hoofd boven het magische maaiveld uit'. 'Met zijn vakmanschap en techniek dwingt hij het grootste respect af.' 'Een waardig vertegenwoordiger van de Nederlandse goochelkunst en een voorbeeld voor vele goochelaars en goochel-liefhebbers.' 'Hij houdt het ambacht hoog.' 'Hans heeft ervoor gezorgd dat goochelen weer populair werd, onder jong en oud.' 'Hans Klok is het boegbeeld van de Nederlandse goochelkunst.'

Beste Hans, je wordt geroemd om je vakmanschap, maar ook om je passie, enthousiasme, ambitie, tomeloze inzet en doorzettingsvermogen. Daarbij ben je een delend én een gevend mens die anderen iets gunt. Die combinatie maakt jou tot een groot mens én een grote artiest. Een geweldig visitekaartje voor Nederland over de gehele wereld, je zet ons kleine land op een grootse manier op de kaart.

Ik vind het een grote eer om, als burgemeester van de gemeente Bloemendaal, deze dag nog bijzonderder te mogen maken voor jou. Het heeft Zijne Koninklijke Hoogheid behaagd je te onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd!"