• Het is hard werken en sjouwen voor de aanleg van de kampvuurkuil.

    Henk van Ommeren

Handjes uit de mouwen

BLOEMENDAAL In Bloemendaal waren er in het weekend diverse activiteiten in het kader van NLdoet. De Rotaryclub Bloemendaal-Caprera organiseerde een high tea voor kwetsbare ouderen en bij scouting Bos en Duin moesten de handen uit de mouwen voor de aanleg van een nieuwe kampvuurkuil.

Meestal zijn de activiteiten van de Rotaryclub Bloemendaal-Caprera gericht op fondsverwerving voor goede doelen. Tijdens het NLdoet weekend was dat volgens voorzitter Harald Been iets anders. ,,De high tea die wij op de locaties Welzijn Bloemendaal in Bloemendaal en klooster Casa Carmeli in Vogelenzang organiseren voor kwetsbare ouderen, is een zogenaamd ‘hands on’ project. Dat betekent dat wij met onze leden activiteiten organiseren die gericht zijn op bepaalde doelgroepen. In dit geval proberen wij ouderen die niet meer mee doen aan activiteiten van Welzijn, weer actief te krijgen. Een en ander is alleen mogelijk door sponsoring van een bedrijven uit Bloemendaal.” De deelnemende ouderen werden getrakteerd op onder andere muffins, soep en sandwiches. Als toetje werd er advocaat met slagroom geserveerd.

Bij een scouting vereniging wordt direct gedacht aan een kampvuur. Zo ook bij scouting Bos en Duin in Bloemendaal. Volgens bestuurslid Marjolijn Kockelkoren voldeed de oude vuurkuil niet meer aan de wensen van de leden: ,,De basis van de kuil was ongelijk en hij bestond maar uit één niveau waar men rond heen kon zitten. Wij hebben de oude kuil met vijftien vrijwilligers verder uitgegraven. Met de nieuwe grotere tegels worden de kuil en de zitniveaus opgebouwd. De zitplaatsen worden op elkaar gemetselde tegels met daar bovenop houten vlonders. Wij zouden de tegels van de gemeente Bloemendaal krijgen. Echter, het ging mis doordat de vorst in de grond zat en de gemeente de tegels die wij zouden krijgen niet uit kon graven. Nu moesten wij onder meer via Nextdoor en Marktplaats aan vierhonderd tegels zien te komen. Dat was wat lastig, want dat waren allemaal kleinere partijen tegels die wij her en der op konden halen. Via de actie NLdoet krijgen wij donatie waarmee wij het zand, metselspecie en hout kunnen aankopen.” De klus is dermate groot dat mede vanwege het metselwerk ook komende weekenden gewerkt moet worden. De eerste aanzet is nu in ieder geval gedaan.