• Fjodor Buijs, Thé Tjong-Khing en Dino Attanasio.

    Willem Brand
  • Willem Brand
  • Willem Brand
  • Willem Brand
  • Willem Brand
  • Willem Brand

Haarlemse Stripdagen: over een deal, detectives en echte dictators

HAARLEM Haarlem is momenteel helemaal in de ban van stripverhalen, tijdens de Stripdagen Haarlem, die nog tot 3 juni plaatsvinden. Op diverse plaatsen in de stad zijn er activiteiten te doen. Een van de meest tot de verbeelding sprekende thema’s in de strip is de privé detective. Bij Studio Burgwal kreeg de 93-jarige tekenaar van Johhny Goodbye, Dino Attanasio, zaterdag 26 mei het eerste exemplaar van het boekje 'Crimefighters', een fotostrip van Fjodor Buijs en Thé Tjong Khing.

Willem Brand

Literaire werken worden verstript, de politiek tekenaar geeft (kritisch) commentaar op de wereld, krantenartikelen krijgen een extra lading door illustraties, dagboeken verschijnen in stripvorm. Kortom, de stripauteur is niet meer weg te denken als beeldmaker.

Van blijvende waarde, memoreerde burgemeester Wienen in de Philharmonie, in Haarlem zijn de zes stripramen in de Bakenesserkerk. Vijf van de zes illustratoren komen uit Haarlem: Joost Swarte, Gerrie Hondius, Roel Smit, Eric J. Coolen en Hans Klaver. In het wijkje de Remise zijn onlangs de laatste van de tien strip-straatnaam-geveltekens geplaatst. Alex van Koten, die de steen van de Crossleystraat ontwierp, kreeg onlangs een opdracht voor een huis aan de Leidsevaart. De elfde!

Zijn stripheld, privé detective Nick Name, is vijfmaal levensgroot in kunststof gegoten bij de expo in Studio Burgwal. Die ging dus even niet over Frankenstein maar over Misdaad. Eregast was de Italiaanse tekenaar Dino Attanasio, die samen met scenarist Martin Lodewijk in de jaren zeventig, eerst voor Pep en later Eppo, de populaire strip Johnny Goodbye maakte, een privé detective gebaseerd op Al Capone. Dino: ,,Hoe je boeven het best bestrijdt? Door ze hun geld afhandig te maken".

De Haarlemse tekenaar Michiel Offerman overhandigde de in Brussel wonende Dino een getekende hommage. Wellicht gaat hij een nieuw Johnny Goodbye verhaal tekenen. De uitgever van de Stripglossy stelde vader en zoon Dino de deal voor. Maar eerst maakt Offerman zijn eigen Moordmysterie Luthon-Höge af, dat in Eppo zal verschijnen.

Als het om detectives gaat is Dick Bos misschien wel de grootste. Zijn avonturen werden door honderdduizenden kinderen tijdens WOII verslonden. Dankzij jiu-jitsu was de stripheld onverslaanbaar. Na de oorlog ontstond een hetze. De verhalen van Alfred Mazure zouden de geest van de jeugd vergiftigen. De beeldroman met een detective als held werd echter wel een hype.

Vandaag de dag is niks meer te gek in de strip. Voormalig Stripdagen-directeur Joost Pollmann, die in Museum Haarlem een tentoonstelling over zombies samenstelde: ,,De griezelstrip is nog nooit zo populair geweest als nu".

Griezelig én geïnspireerd op het echte leven is het werk van Afrikaanse cartoonisten. Dankzij onder andere de Stedenband Mutare-Haarlem exposeren Zimbabwaanse schilders werk, gemaakt tijdens het (schrik)bewind van Robert Mugabe (1980-2017). Woensdag 6 juni geeft Anita Bras in de Pletterij een lezing over werk en leven van Ramón Esono Ebalé, geboren in Equatoriaal-Guinea. Bras, bezig met een promotie-onderzoek over Ebalé: ,,Op Facebook post Ramón nietsontziende tekeningen van president Obinang. In een strip wordt hij wakker in een wereld die hijzelf heeft gecreëerd: van geweld en martelingen. Ramón heeft in 2017 een half jaar gevangen gezeten en kwam vrij door wereldwijde protesten. Het is moedig dat hij zijn nek uitsteekt".

Natuurlijk, de meeste mensen kwamen op 26 en 27 mei af op de beurzen op en rondom de Grote Markt. Maar voor een kleinere groep fans viel en valt er met tentoonstellingen en lezingen veel extra’s te genieten. Voor het programma: www.stripdagenhaarlem.nl.