• Het Schoter in Haarlem.

    Michel van Bergen

Haarlemse school doet aangifte wegens kwetsende foto's van leraren op internet

HAARLEM De Haarlemse middelbare school Het Schoter heeft bij de politie aangifte van smaad en laster gedaan vanwege 'memes', internetgrapjes met afbeeldingen van leraren. Deze plaatjes op Instagram zijn volgens de middelbare school niet leuk meer, maar 'beledigend en kwetsend.' De zogenoemde 'memes' worden anoniem op sociale media geplaatst.

De school scheef in een brief aan de ouders dat zij het onacceptabel vinden. "Meestal is het onschuldig, maar soms gaat het over medewerkers van de school met grensoverschrijdende teksten en gemanipuleerde foto's."

Volgens NH Nieuws liken steeds meer leerlingen de plaatjes. Wie de berichten plaatst, is niet bekend. "Wij gaan onderzoeken wie achter de plaatjes zit", zegt een woordvoerder van de politie. "Die kunnen we dan aanspreken op zijn of haar gedrag."

De school gaat met leerlingen in gesprek over de schadelijke effecten van dit soort berichten. Ook wijzen ze de leerlingen erop dat het verboden is foto's van personen te verspreiden zonder toestemming.