• Het stuk wordt door amateurs uitgevoerd, maar oogt professioneel.

    Het Verhalenhuis
  • Eigen Foto
  • Eigen Foto
  • Eigen Foto
  • Eigen Foto
  • Eigen Foto
  • Eigen Foto
  • Eigen Foto

Haarlemse Passion maakt indruk

HAARLEM Hoe vertel je het paasverhaal opnieuw? Door zoals in 'The Passion' muziek, beeld en theatrale effecten toe te voegen, of door een verbinding te maken met de actualiteit. In de Haarlemse Passion 'An Other Passion' die zaterdag 31 maart in de Immanuelkerk in Haarlem-Noord werd uitgevoerd, gebeurde beide. Het paasverhaal leent zich er voor, het beschrijft als een spannend jongensboek met meerdere verdiepingslagen het beste en het slechtste wat in de mens bovenkomt. Tweeduizend jaar geleden en nu nog steeds, legt het bloot waar de mensheid nog steeds mee worstelt; zichzelf.

Het musicalproductieteam van de Immanuelkerk kiest met deze in eigen beheer geproduceerde Passion niet sec voor het paasverhaal, maar voor een actuele interpretatie. Uitgerekend Judas, gespeeld door Rob Vooges, maakt dit genadeloos duidelijk. Maar met nummers van Wende, Herman van Veen, de Dijk en de 3J's, Soldaat van Oranje en Jesus Christ Superstar, die strak worden uitgevoerd door de liveband, blijft de herkenbaarheid van het Passion concept continu gewaarborgd.

Natuurlijk zijn alle zangers en spelers amateurs en dus zijn er diverse zangmissers en een enkele gemiste zin. Het publiek vergeeft het hen ruimschoots, want bijzondere momenten zijn er genoeg. De kerkzaal is volledig op z'n kop gezet en het zingend binnenbrengen en aansteken van honderden kaarsen is een bijna magisch moment. De bijna honderd deelnemers zingen alsof hun eigen leven en niet dat van Jezus er vanaf hangt en de diverse rollen worden door soms bijna professioneel klinkende solisten vertolkt. Vooral de solo van Maria Magdalena door Myrthe van der Vuurst de Vries en de rol van Pilatus door Henk Klaassen maken indruk. De kinderen eisen hun eigen plaats op met twee liedjes en de piepjonge maar sterk rappende Jonah Kerklaan.

Wie na het voorgaande nog enige twijfel heeft of een moderne aanpak van The Passion ook mogelijk is in een traditionele kerkzaal kan deze gedachte laten varen. Niet alleen het snel schakelende verhaal maar ook de moderne techniek en een flitsende lichtshow zorgen voor een totaalbeleving.