• Willem Brand

Haarlemse kerstmarkt beste en gezelligste van het land

HAARLEM Wie helemaal in de kerstsfeer wil komen, doet er goed aan om in het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 december een bezoek te brengen aan de Haarlemse Kerstmarkt. Met meer dan driehonderd kramen, een nostalgisch straattheaterfestival en veel live muziek is er genoeg te beleven voor een heerlijk dagje uit. En samen met het historische karakter van de Haarlemse binnenstad is een bezoek aan de Kerstmarkt net een reis terug in de tijd, de tijd van Dickens die de kerstsfeer zo goed weergeeft. 

Vorig jaar werd de Haarlemse kerstmarkt, één van de grootste in de Benelux, op de Vakantiebeurs in Utrecht nog uitgeroepen tot de beste van Nederland en door Hotelspecials als gezelligste kerstmarkt. En omdat het dit jaar de 25ste editie van de Haarlemse Kerstmarkt is, doet de organisatie haar best om er dit jaar een nog groter spektakel van te maken. 

Het kerstweekend gaat vrijdag 7 december al in de avonduren van start in de bijna twee eeuwen oude Groenmarktkerk met de spetterende kerstshow 'It's Christmas Time'. Een spetterend muzikaal spektakel met onder anderen West-End ster Jenna Lee-James en soulzanger Steffen Morrisson. De allround performers Vajèn van den Bosch en Matthijs van der Meer voorzien It's Christmas Time van een eigentijdse, persoonlijke en muzikale presentatie. Special guests Guimar van der Weele en de échte Santa Claus maken samen met de zes Holly Jolly Kids, vier Christmas Dancers en de acht-koppige Very Merry Christmas Band de line-up voor compleet. Ook zaterdag 8 december is deze voorstelling nog te zien. De voorstelling begint beide avonden om 20.15 uur. Voor meer informatie: www.itschristmastime.nl.

De kerstmarkt in het centrum is zaterdag 8 december geopend van 10.00 tot 19.00 uur en zondag 9 december van 10.00 tot 18.00 uur. Voor een nostalgisch kerstgevoel in de sfeer van Anton Pieck stap je in de Schagelstraat het Haarlem van de 19e eeuw binnen. Welkom in een wereld vol barbiers, dames van lichte zeden, schoorsteenvegers, gegoede burgers, wasvrouwen en straatschoffies. Op alle locaties is kerstmuziek te horen en er treden ruim twintig kerstkoren op. Zowel de schitterende Gravenzaal van het stadhuis als de indrukwekkende Bavokerk op de Grote Markt zijn beide dagen open. Er treden diverse koren op en in de Grote of St. Bavokerk is een kerstballet te zien. En ook op culinair gebied is er een zeer ruim aanbod. Overal is heerlijk eten en drinken verkrijgbaar, zoals warme glühwein, broodjes smeuiig vlees van de smoker, vers gemaakte ambachtelijke wafels en koffie van stoommachine Dikke Bertha. Op het Hortusplein organiseert de wereldberoemde Jopenkerk tijdens de kerstmarkt een speciale wintereditie van het Haarlem Beer Festival, waar bierliefhebbers in kerstsfeer winterse crafbieren kunnen proeven.