• Eigen Foto

Haarlems ode aan Rembrandt hangt in Rijksmuseum

HAARLEM Apetrots is moeder Saskia de Geus op haar 12-jarige dochter Isolde, en met recht. Een schilderij van haar dochter hangt van 15 juli tot en met 15 september in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Isolde Neve heeft onlangs meegedaan aan de wedstrijd 'Lang Leve Rembrandt' van het Rijksmuseum. Iedereen kon meedoen aan deze wedstrijd, ook mensen uit het buitenland. Het was de bedoeling dat de deelnemers aan de wedstrijd een werk instuurden, dat geïnspireerd is op Rembrandt. Dat kon een schilderij zijn, maar ook een foto, tekening, film, beeldhouwwerk of andere kunstvorm. Dat leverde het Rijksmuseum heel wat inzendingen op. Uit 95 landen kwamen maar liefst 8.300 inzendingen binnen. De jongste deelnemer was 2 jaar, de oudste in de 90. Uiteindelijk heeft een deskundige jury 563 kunstwerken geselecteerd, die in het museum komen te hangen en het schilderij van Isolde zat daar ook bij.

De 12-jarige kunstenares vertelt dat haar schilderij 'Schemering' heet en op internet naar ideeën voor haar werk heeft gezocht. "Ik zocht wat schilderijen van Rembrandt op en bedacht een personage: een welgestelde zakenman. Op de rol perkament in zijn hand staat het laatste winstgevende zaakje dat hij heeft gesloten. En toen heb ik hem geschilderd". Isolde heeft drie dagen aan haar schilderij gewerkt, zonder hulp van haar ouders. "Ik heb wel wat tips gekregen van mij oma, die ook veel schildert in haar vrije tijd". Isolde is superblij dat haar werk in het Rijksmuseum komt te hangen. "Ik vind het echt geweldig, ik kan het nog steeds bijna niet geloven".

Overigens is het niet het enige Haarlemse werk dat in het Rijksmuseum komt te hangen. De tekening/aquarel 'het Slapend Meisje' van KZOD-kunstenaar Hans Duivenvoorde komt er ook te hangen.