• Tijdens het Haarlem Cultuur Festival maakte het Haarlems Straatorkest er een feestje van met hun swingende muziek.

    Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten

Haarlems culturele ontdekkingstocht

HAARLEM ,,Gezien de grote opkomst is het duidelijk: Haarlem viert cultuur. Het is heel erg druk en gezellig. Dit jaar zijn er ook veel jongeren op Haarlem Cultuur Festival afgekomen, dat vinden we erg belangrijk. Een hele positieve ontwikkeling. Geweldig", aldus Jaap Lampe, algemeen directeur van de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Het culturele seizoen is zaterdag 8 en zondag 9 september onder grote publieke belangstelling feestelijk van start gegaan met het Haarlem Cultuur Festival en de Haarlemse Cultuurnacht.

Het was afgelopen weekend opvallend druk in het centrum van de stad. Net als vorige jaren viel Haarlem Cultuur Festival samen met de Open Monumentendagen en Korenlint. Nieuw dit jaar was de Haarlemse Cultuurnacht op de zaterdagavond. De evenementen zorgden in ieder geval voor veel belangstellenden die gewapend met flyers, folders en plattegronden de vele activiteiten in de stad bezochten.

Haarlem Cultuur Festival bood cultuurliefhebbers een zeer uitgebreid programma aan met ruim honderd activiteiten voor jong en oud. Twee dagen lang kon het publiek genieten van onder andere backstage rondleidingen, tentoonstellingen, optredens, theater, dans, beeldende kunst, film, muziek en workshops. De activiteiten vonden plaats op verschillende locaties in en buiten het centrum van Haarlem.

Veel van de activiteiten waren te vinden in de Philharmonie, die speciaal voor deze gelegenheid was omgetoverd tot een Mini-Parade en een Jazz Club. Op de begane grond stonden gekleurde campingtenten met daarin verschillende activiteiten. Voor de jongste kinderen was er een grote tafel neergezet om samen met tante Els te knutselen. De bezoekers konden aan de hand van een doorlopend programma kennis maken met het nieuwe culturele seizoen. ,,Haarlem heeft op het gebied van cultuur heel veel te bieden. Met Haarlem Cultuur Festival willen we zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de grote diversiteit aan culturele activiteiten in onze stad", aldus directeur Lampe.

Het Haarlemse jeugdstrijkorkest het Clavis Ensemple, een initiatief van De Vioolschool Haarlem, speelde een aantal muziekstukken onder begeleiding van muziekdocenten die zelf ook in het orkest meespeelden. Het publiek was erg onder de indruk van het samenspel. Na afloop klonk er een groot applaus. Bezoekster Anneke de Vries: ,,Ik vond het heel mooi om te zien dat er onder de jeugd ook een grote interesse is voor klassieke muziek. De muziek die ze speelden vond ik prachtig om te horen. Ik ben ontroerd."

Op de hoek van het Klokhuisplein trok het flamboyante Haarlems Straatorkest veel publiek met hun swingende repertoire van rock, popmuziek tot ska. Het orkest bestaat uit een hechte vriendengroep van gepassioneerde muzikanten. Sinds het ontstaan in 1987 heeft het orkest meer dan zevenhonderd keer opgetreden zowel in de eigen stad als in steden in binnen – en buitenland. Ondanks de vele honderden optredens blijven de muzikanten er allemaal duidelijk veel plezier in te hebben. Samen maakten ze er een leuk feestje van. Het publiek, jong en oud, genoot. Er werd enthousiast meegezongen, geklapt en gedanst. Meneer Tolman, van ergens in de zestig: ,,Geweldig is dit. Op mijn oude dag nog lekker staan swingen op skamuziek. De muzikanten hebben er allemaal lol in. Ze maken er een echt feestje van. Ik doe gezellig mee. Cultuur kent vele vormen, dat maakt het juist zo interessant."