• Aangeleverd
  • Aangeleverd
  • Aangeleverd

Haarlemmers maken plattegrond van 'hun' historische stad

HAARLEM Drie Haarlemse kunstenaars Frank Petiet, Marius Bruijn en Tessel Dekker, hebben de afgelopen tijd gewerkt aan een handgetekende stadsplattegrond van hun stad Haarlem in 1450. Een waar monnikenwerk, want al het tekenwerk ging met de hand, met pen en potlood, ingezoomd op 300% en met minutieus oog voor detail. Maar nu is eindelijk daar: Haarlem in de Middeleeuwen. Deze 'nieuwste oudste kaart' wordt deze maand gedrukt als stadswandelkaart en als poster.

Tekenaar Frank Petiet is al jaren een liefhebber van handgetekende grafisch werk. Na een historische wandeling in het centrum van Haarlem vroeg hij begin 2017 tekenaar/vormgever Tessel Dekker en theatermaker/kunsthistoricus Marius Bruijn om samen een historische kaart van hun stad te maken. Er is gekozen voor het jaar 1450 als uitgangspunt, de bloeiperiode van Middeleeuws Haarlem. Ook heeft de stad dan min of meer het hetzelfde stratenpatroon als vandaag de dag.

Uit de periode 1450 waren nog helemaal geen plattegronden van Haarlem voorhanden. De oudst bekende kaarten zijn van honderd jaar later, midden 16e eeuw. De makers hebben derhalve veel historisch onderzoek moeten doen om deze verbeelding van de middeleeuwse stad te creëren. Er waren veel gedocumenteerde opgravingen en genoeg historische bronnen, en in samenspraak met een aantal externe adviseurs kwamen ze uiteindelijk uit bij deze, definitieve versie van de kaart. 

Op de getekende kaart zijn vele historische gebouwen zichtbaar; de stadspoorten, de Bavokerk (nog in aanbouw), twaalf kloosters en negen kerken verspreid door de stad, waaronder ook de kerk die ooit op de Botermarkt stond.

PUNTJE VAN KRITIEK Er was één Haarlemmer die een puntje van kritiek had op de historische kaart. "We lieten het ook aan de burgemeester zien, en hij wist een punt aan te wijzen wat niet klopt", vertellen de makers aan mediapartner NH Nieuws. "De burgemeester is ook een historicus, dus dat nemen we serieus. Op de kaart stond een extra bruggetje, wat er klaarblijkelijk helemaal niet was. Dat hebben we opgezocht en eruit gehaald."

De kaart verscheen op 12 april als wandelkaart, met leuke middeleeuwse weetjes die veel Haarlemmers zelf wellicht nog niet kennen. Te koop bij de VVV, de betere boekhandel en natuurlijk bij de makers zelf via de Segolia Design website: segolia.net.

OVER DE MAKERS Frank Petiet is tekenaar en vormgever. Hij maakte vele (Haarlemse) posters voor onder andere The Irrational Library, Bevrijdingspop, Beeckestijnpop en de protestantse kerk Haarlem. Ook tekende hij in 2018 samen met Arjen Nicolai en Gina Miroula het stripboek 'Haarlem, getekend door de nacht'. Frank is een fervent wandelaar, fietsvakantiefietser en plattegrondliefhebber.

Tessel Dekker is vormgever, illustrator en animator. Zij ontwierp getekende posters voor Haarlemse festivals als Kerkennacht en Nazomernachtlicht. Ze tekent Haarlemse bieretiketten, platenhoezen en boeken. Voor het Muiderslot maakte zij een geanimeerde kaart van middeleeuws Amsterdam.

Marius Bruijn is theatermaker en kunsthistoricus. Hij maakt theater op historische locaties, op festivals en in musea. Hij onderzoekt middeleeuwse cultuur en architectuur. Daarnaast loopt hij historische wandelingen als oerHaarlemse stadsgids.

Bovenstaande rapportage is gemaakt door NH Nieuws, mediapartner van het Haarlems Weekblad.