• De flat waar de overleden vrouw op 16 december werd aangetroffen.

    Laurens Bosch

Haarlemmer veroordeeld tot elf jaar cel voor moord op eigen vrouw

HAARLEM Een 55-jarige Haarlemmer is dinsdag veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf vanwege het doden van zijn echtgenote. De rechtbank acht bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. Hij werd vrijgesproken van mishandeling van zijn twee kinderen.

De straf is gelijk aan de 11 jaar die het OM twee weken geleden eiste. De 38-jarige vrouw werd op 16 december om het leven gebracht in de echtelijke woning aan de Van Deventerstraat in Schalkwijk. De man zou tijdens een ruzie de 38-jarige vrouw de keel hebben doorgesneden. "Gruwelijk en respectloos", zo omschreef de officier van justitie het misdrijf. De man meldde zich diezelfde dag op een politiebureau met de mededeling dat hij zijn vrouw had gedood. De politie vond het slachtoffer kort daarna badend in het bloed op het bed in de woning die zij met haar man en twee kinderen deelde. 

Ten tijde van de dodelijk afgelopen ruzie speelden de kinderen buiten op straat. De twee jongens zijn na de dood van hun moeder in een pleeggezin geplaatst.

De veroordeelde man en zijn vrouw hadden al jaren een problematisch huwelijk. De man is oorspronkelijk afkomstig uit Eritrea en als vluchteling naar Nederland gekomen, na een verblijf in Libië. Zijn vrouw en kinderen kwamen in 2016 vanuit Ethiopië in het kader van gezinshereniging naar Nederland.