• Haarlem Voices staat onder leiding van dirigent Sarah Barrett.

    Simon van Boxtel

Haarlem Voices in Italiaanse sferen

HAARLEM Op uitnodiging van de Stichting Willibrordusorgel zingt Haarlem Voices zaterdag 9 juni vanaf 20.15 uur de ´Petite Messe Solennelle´ van Gioachino Rossini (1792-1868). Het optreden vindt plaats in de Kathedrale Basiliek St. Bavo (Leidsevaart 146).

De componist Gioachino Rossini is dit jaar 150 jaar geleden overleden. Zijn omvangrijke 'Messe Solennelle' werd door Rossini zelf ironisch 'petite' gedoopt, maar is alles behalve dat. Het betreft een theatraal staaltje muziek, dat erg geliefd is bij het grote publiek. Het is geschreven voor piano en harmonium (orgue expressif) in combinatie met een kleine koorbezetting. De première van Rossini's compositie vond met veel succes plaats op 14 maart 1864 in Parijs, tijdens de inwijding van het nieuwe huis van hertogin Louise Pillet-Will, aan wie Rossini het werk opdroeg.

De stichting Willibrordusorgel beheert het orgel van de St. Bavo kathedraal aan de Leidsevaart, waar het concert plaatsvindt. De stichting is genoemd naar de Sint Willibrorduskerk buiten de Veste in Amsterdam, waarvoor het orgel in 1923 werd gebouwd. Ten tijde van de sloop van deze kerk is de stichting in het leven geroepen en heeft men bewerkstelligd dat het orgel in de Haarlemse kathedraal werd geplaatst.

Haarlem Voices staat onder leiding van haar dirigent Sarah Barrett. Aan dit concert werken mee Lennie Kerkhoff (piano), Ton van Eck (orgue expressif), Anouk van Laake (sopraan) en Jouke Wijmenga (bariton). Daarnaast worden solopartijen door enkele koorleden verzorgd.

Kaarten voor het concert (incl. programmaboekje) kosten in de voorverkoop 15 euro per persoon. Voor studenten en kinderen van 13 t/m 18 jaar is de entree 7,50 euro en voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis. Op de avond zelf zijn in de kerk (geopend vanaf 19.45 uur) ook kaarten te koop. Deze kosten dan 17,50 /10 euro per stuk. Kaarten zijn te bestellen via www.haarlemvoices.nl.