• Archief

'Haarlem in Vogelvlucht' wint tweede Geschiedenis Online publieksprijs

HAARLEM In de Koninklijke Bibliotheek (KB) werd donderdag 7 februari voor de tiende keer de Geschiedenis Online Prijs uitgereikt. De tweede publieksprijs was voor de Haarlemse inzending: de animatie 'Haarlem in Vogelvlucht'. In totaal 806 mensen brachten hun stem uit op deze animatie.

De 3D-animatie Haarlem in Vogelvlucht laat in 6 minuten een aantal belangrijke momenten uit de rijke geschiedenis van Haarlem zien. Aan de hand van historische kaarten en 3D-modellen van de stad vliegt de kijker langs de vroegste bewoners van het gebied aan de rivier het Spaarne en de bouw van de St. Bavokerk, naar de gloriedagen van de Gouden Eeuw en de eerste Nederlandse spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem. De animatie is een goed middel om de stadsgeschiedenis toegankelijk te maken voor een breed publiek. Haarlem in Vogelvlucht is ook vijf dagen per week op een groot scherm te zien in het bezoekerscentrum Anno Haarlem in het stadhuis.

'Haarlem in Vogelvlucht' was een gezamenlijk project van de gemeente Haarlem, Noord-Hollands Archief, Archeologisch Museum Haarlem en Haarlem Marketing. Daarnaast heeft een aantal Haarlemse erfgoedorganisaties bijgedragen aan de totstandkoming van de animatie: waaronder de Historische Vereniging Haerlem, Museum Haarlem, Frans Hals Museum en Teylers Museum.

De juryprijs ging naar de website 'Handelaar in Slaven' van het Zeeuws Archief. De Anne Frank Stichting en de blog 'My Inner Victorian' wonnen gezamenlijk de tweede juryprijs. De eerste publieksprijs was voor 'Erfgoed 's Hertogenbosch'.

De animatie 'Haarlem in Vogelvlucht' is bovenin te bekijken.