• Archief

Haarlem in Top 10 van meest dodelijke verkeersuitstoot wereldwijd

HAARLEM Volgens een onderzoek van de International Council on Clean Transportation (ICCT) en twee Amerikaanse universiteiten staat Haarlem op plaats zes van de tien dodelijkste regio's wereldwijd wat betreft verkeersuitstoot. Dat meldde het Algemeen Dagblad vandaag. In de Top 10 staat nog een andere Nederlandse stad/regio, Rotterdam neemt de achtste plaats in. Aan de hand van uitgebreid bronnenonderzoek stelde het ICTT een lijst samen van regio's waar in 2015 per 100.000 inwoners de meeste mensen overleden aan uitstoot van bijvoorbeeld dieselauto's en vrachtverkeer. De Top 3 wordt gevormd door Milaan, Turijn en Stuttgart en ook steden als Londen en Keulen staan hoog genoteerd.

Dat de Top 10 geheel uit Europse regio's bestaat en niet uit bijvoorbeeld Aziatische of Midden-Amerikaanse regio's, die vaak in verband met luchtvervuiling worden gebracht, komt omdat er in Europa relatief veel vervuilende dieselauto's rijden. Daarnaast is het zo dat de lucht in de regio's buiten Europa vaak al redelijk vervuild is door andere soorten uitstoot (fabrieken et cetera), waardoor er minder sterfgevallen aan verkeersuitstoot toegeschreven kunnen worden. 

Overigens wordt in het onderzoek niet nader gespecificeerd wat er onder de Haarlemse regio verstaan wordt. Zo zou Schiphol bijvoorbeeld ook tot de regio gerekend kunnen worden. Ook het aantal sterfgevallen per 100.000 inwoners wordt niet genoemd. Wetenschappelijke tijdschrift The Lancet schatte vorig jaar echter dat in 2015 in Nederland 1146 om het leven kwamen door verkeersuitstoot. In dat jaar zouden in ons land zo'n 8.000 mensen zijn overleden door fijnstof in de lucht. The Lancet is een van de vele bronnen die voor het ICTT onderzoek gebruikt zijn.