• Mascha Mathot, Enas Ayoub en Sandra van der Gouw

    Sutiah van Netten

Haarlem-maatjes bieden hulp aan

HAARLEM ,,Ik voel me thuis in Haarlem dankzij de hulp van mijn Haarlem-maatje Mascha", vertelt Enas Ayoub uit Syrië. Vrijwilligster Mascha Mathot besloot anderhalf jaar geleden deel te nemen aan het integratieproject Thuis in Haarlem. Als Haarlem-maatje helpt ze een nieuwe Haarlemmer annex statushouder oftewel een vluchteling met een verblijfsvergunning die pas in Haarlem is komen wonen, om de weg te vinden in de stad en in de Nederlandse samenleving. Inmiddels hebben Mascha en Enas een bijzondere en warme vriendschap opgebouwd.

Sutiah van Netten

,,Thuis in Haarlem koppelt een vrijwilliger aan een nieuwe Haarlemmer. Het integratieproject richt zich vooral op het doen van leuke dingen, zoals samen wandelen, koken of sporten. Een Haarlem-maatje helpt een nieuwe Haarlemmer zich thuis te voelen in de stad en in de samenleving. Dat kan op veel verschillende manieren. Het is maar net waar er behoefte aan is", legt Sandra Van der Gouw uit, projectleider van Thuis in Haarlem.

In het begin was het voor de Syrische Enas lastig om leuke dingen te ondernemen. ,,Ik had veel stress en geen energie om naar te buiten gaan. Mascha heeft me toen heel goed geholpen. Het is belangrijk om iemand in je leven te hebben die je stimuleert om positief te blijven", vertelt Enas openhartig. Mascha zag Enas opbloeien. ,,Soms zijn de omstandigheden waarin iemand zit erg zwaar, maar het is dan juist belangrijk om degene te blijven motiveren. Enas is vanuit zichzelf erg ambitieus, leergierig en enthousiast. Ik zag dat ze graag wilde, maar ze had alleen een steuntje in de rug nodig", aldus Mascha.

De dames spreken een keer in de week af. ,,We overleggen samen wat we gaan doen. Laatst heb ik met Enas en haar twee jonge kinderen pannenkoeken gebakken. Soms gaan we wandelen of naar de speeltuin. Dat is ontzettend leuk en gezellig", vertelt Mascha enthousiast. ,,Het gaat er bij Thuis in Haarlem om dat mensen elkaar leren kennen en samen plezier hebben. Ook met vragen kunnen nieuwe Haarlemmers bij hun Haarlem-maatje terecht. Of samen de Nederlandse taal oefenen. Het doel is uiteindelijk dat nieuwe Haarlemmers op eigen benen staan. Ik ben van mening dat het voor Haarlemmers heel waardevol kan zijn om op deze manier nieuwe Haarlemmers te leren kennen", aldus Van der Gouw. Mascha deelt deze mening: ,,Het contact met Enas heeft mijn leven absoluut verrijkt. Ik heb er een vriendin bij". Voor Enas geldt hetzelfde. ,,Ik ben heel blij dat ik Mascha heb leren kennen. Ook in moeilijke tijden staat ze voor me klaar. Mascha is echt een vriendin."

Thuis in Haarlem laat Haarlem-maatjes vrij in hun contact met nieuwe Haarlemmers. ,,Als een Haarlem-maatje ergens tegenaan loopt, dan is het verstandig dat ze het aan ons melden. Bij dit samenwerkingsproject zijn veel partijen betrokken die indien nodig ingeschakeld kunnen worden", aldus Van der Gouw. Het integratieproject organiseert voor Haarlem-maatjes diverse informatiebijeenkomsten over bijvoorbeeld de verschillende culturen waar de statushouders vandaan komen. Ook worden er onderling ervaringen uitgewisseld.

Thuis in Haarlem is nog op zoek naar nieuwe Haarlem-maatjes. Van der Gouw: ,,Op dit moment zijn er dertig nieuwe Haarlemmers die wachten op een Haarlem-maatje. Er komen steeds nieuwe Haarlemmers bij, dus we zijn altijd op zoek naar vrijwilligers voor verschillende functies."

Samenwerkingsproject Thuis in Haarlem is een initiatief van de gemeente Haarlem, Haarlem Effect, DOCK, Hotel de Koepel, Vluchtelingenwerk-NWH, Vrijwilligerscentrale, Sport Support, BUUV, Bibliotheek Zuid-Kennemerland en de samenwerkende Haarlemse kerken. Voor informatie en aanmelden: www.thuisinhaarlem.net