• Archief

Haarlem houdt eigen ziekenhuis

HAARLEM Het Spaarneziekenhuis in Schalkwijk blijft in Haarlem. De commissie ontwikkeling van de Haarlemse gemeenteraad heeft afgelopen donderdag tijdens een vergadering zeer positief gereageerd op de voorgenomen verbouwing van het ziekenhuisgebouw. Daarbij wordt ook het omliggende gebied verder ontwikkeld

Dat betekent overigens niet dat de commissie volledig kritiekloos was met betrekking tot de nieuwbouwovereenkomst. Partijen waaronder de PvdA, SP, Groenlinks en Jouw Haarlem zouden in de nieuwbouw in het gebied graag meer sociale huurwoningen gerealiseerd zien. Daarbij werden percentages van 30 tot 40% genoemd. Jouw Haarlem stelde voor om te onderzoeken of het aanbieden van het gebied voor een lagere grondprijs eventueel extra sociale huur mogelijk zou kunnen maken. Er is momenteel een grote wachtlijst voor sociale huurwoningen, maar volgens wethouder Van Spijk waren de plannen voor de nieuwbouwovereenkomst al in de maak voordat dit een belangrijk punt in het politieke debat werd. Partijen als D66, CDA en Trots Haarlem vroegen zich vooral af of er genoeg parkeerplaatsen in de omgeving zullen worden gerealiseerd en of het niet mogelijk is om een groter deel daarvan ondergronds te bouwen. In de huidige plannen zou maar een klein deel van de parkeerplaatsen ondergronds komen te liggen. Verder moet een 'modulaire garage' buiten het zicht ruimte bieden voor meer auto's. Volgens Misja de Groot van D66 is het juist goed als er meer middeldure tot dure huizen in de omgeving van Schalkwijk komen zodat de inwoners van de week wat meer gedifferentieerd worden. Volgens Trots Haarlem zou het een goed idee zijn om een zogenaamde 'park & ride' te realiseren in het plan, zodat mensen ver buiten het centrum hun auto kwijt kunnen om vervolgens de bus te nemen naar het centrum. Daardoor zou de hoeveelheid auto's in het centrum volgens de partij kunnen afnemen.

Volgens wethouder Jeroen van Spijk zal het uitvoeren van de plannen nog wel een behoorlijke tijd op zich laten wachten. Dat is omdat de bouw van een ziekenhuis door speciale eisen meer tijd in beslag neemt dan normale nieuwbouw. Verder zei de wethouder dat gedurende het hele bouwproces het ziekenhuis verder wel in gebruik zal blijven.